Przejdź do głównej zawartości

Pączki Fannie

Pączkom Fannie, które upiekłam (wybrałam opcję z otartą skórką cytryny) w smaku bliżej do cytrynowych muffinek niż do pączków, które znamy. Te z notatnika Maud robi się dość szybko. 

 Usmażyłam je w formie podanej w przepisie, czyli w kształcie amerykańskich pączków z dziurką.

Swoją drogą Fannie Mutch, od której Maud dostała ten przepis była niezwykle precyzyjna... 

 

 

Pączki Fannie 

Receptura:

1 szklanka cukru 

2 1/2 łyżki masła

3 jajka

3 1/2 szklanki maki 

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

lub 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

1 1/2 łyżeczki soli

1 szklanka mleka

ok. 1 szklanki mąki 

Rozetrzyj masło i połowę cukru na gładką masę (75 ugnieceń). Starannie roztrzep jajka i dodaj do nich resztę cukru (50 uderzeń).     Połącz obie mieszanki. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i solą. Dodawaj do masy na przemian z mlekiem, po jednej trzeciej. Za każdym razem rozgniataj po 50 razy. Na koniec ugnieć jeszcze 25 razy. Następnie dodaj tyle mąki, aby powstało miękkie, lecz nie lepkie ciasto. Zwykle wystarcza około 1 szklanki. 

Rozwałkuj 1/3 masy do grubości pół cala (1,25 cm). Wytnij pączki z dziurką. Pączki nie powinny stać zbyt długo po rozwałkowaniu. 

  "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Pączki Fannie ze strony nr 107.

4 przepisy zrealizowane

104 pozostało do zrealizowania

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Pudding ryżowy pani B.

Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).     Pudding ryżowy pani B. Receptura 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki. Do ugotowanego ryżu dodaj:  1 szklankę mleka 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki białego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki wanilii 1/2 startej gałki muszkatołowej Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną.

Wołowina w trzecim rzucie

 Co zrobić, jeśli zostało jeszcze trochę mięsa? - zastanawiała się Maud.  Jak wiele mięsa wołowego wcześniej upiekła, skoro z jego resztek mogła przygotować danie dla sześciu osób? - zastanawiałam się ja...  Chociaż upiekłam wołowinę specjalnie dla realizacji tego przepisu, to sądzę, że smakowała dokładnie tak jak smakowałaby ta "w trzecim rzucie". Proste, smaczne danie. Ps. A te marchewki pokrojone wzdłuż, zamiast w kostkę - fajnie było pokroić je inaczej niż zwykle. Czułam, że pastorowa patrzy mi na ręce. Wołowina w trzecim rzucie Receptura 3 szklanki pieczonej wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę 1/2 dużej, łagodnej cebuli, bardzo drobno posiekanej 2 łyżki tłuszczu spod pieczeni wołowej 2 łyżki przyrumienionej mąki 1 kostka bulionu wołowego 2 szklanki wrzątku 6 marchewek 1 funt (0,45 kg) groszku, świeżego lub z puszki   Pokrój marchewki wzdłuż, każda na cztery części, i ugotuj je w osolonej wodzie.  Usmaż cebulę na złoto w tłuszczu i dodaj przyrumienioną mąkę...