Przejdź do głównej zawartości

Niby-wiśniowy placek, ciasto na placek Maud

Wprost nie wypadało zacząć moich działań kulinarnych od realizacji innego przepisu niż ten na (słynny wśród znawców biografii L. M. Montgomery i uwielbiany przez jej syna Stuarta) niby-wiśniowy placek.

Upieczony placek pięknie pachnie owocami, nadzienie jest miękkie, a ciasto przyjemnie chrupiące. 

Dodam jeszcze, że użyte przeze mnie do przygotowania nadzienia  suszone owoce żurawiny były przez producenta dosłodzone, zatem znacznie zmniejszyłam podaną w przepisie ilość cukru.     

Niby-wiśniowy placek piekłam już dwa razy, ale mam w planach upiec z tego przepisu jeszcze ciastka, ponieważ niby-wiśniowe ciastka właśnie (zapakowane w puszki) Maud zawoziła swojemu synowi na uniwersytet w Toronto.

(RW)

 

Ciasto na placek Maud

Receptura:

2 szklanki mąki tortowej, odmierzonej przed przesianiem

1/4 łyżeczki soli

1/4 proszku do pieczenia

1 szklanka smalcu, margaryny, tłuszczu wytopionego z bekonu albo ze słoniny

Widelcem wetrzyj tłuszcz w mąkę, aż utworzą się grudki wielkości małego groszku. Dodaj tyle lodowatej wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Wystarczy na dwa kawałki ciasta do zapiekania.

1. Mieszaj szybko i delikatnie.

2. Lej wodę pomału i tylko tyle, żaby ciasto było spójne.

3. Wszystkie składniki powinny być możliwie jak najzimniejsze.

4. Piecz w piekarniku w wysokiej temperaturze.

5. Nigdy nie smaruj blachy tłuszczem.

6. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwaj jeszcze przed zdjęciem ze stolnicy, a nie po wyłożeniu na blachę.


Niby-wiśniowy placek

Receptura:

1 szklanka rodzynek, posiekanych

1 szklanka żurawin, posiekanych

1 szklanka zimnej wody

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki

1 łyżeczka wanilii

Rodzynki i żurawiny można posiekać razem, w drewnianej misce, lecz niezbyt drobno. Starannie wymieszaj rodzynki, żurawiny, wodę, cukier i mąkę. Gotuj przez kwadrans. Dla poprawienia aromatu dodaj wanilię.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasto na placek Maud ze strony 60

Niby-wiśniowy placek ze strony 97


2 przepisy zrealizowane 

106 pozostało do zrealizowania

 
Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book





Komentarze

  1. Smakowicie wygląda już z samego opisu! Piekłam go tylko raz i byłam zaskoczona niby-wiśniowym nadzieniem :)

    Cieszę się ogromnie, że powstał ten blog. Trzymam za ten projekt kciuki i czekam na Twoją kolejną wizytę w kuchni Maud!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za dobre słowa i wparcie! Mam nadzieję wytrwać w postanowieniu i na razie staram się nie myśleć o jagnięcine i winie z rodzynek ;).

      Usuń
  2. Wyglada zjawiskowo i zapewne tak samo smakowało... życzę Ci, aby Twój blog stał się tak sławny, aby dzwonili z New York Times 'A lub bardziej lokalnie z Gazety Wrocławskiej z prośbą o wywiad...
    Powodzenia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wywiad lokalny poproszę! Przypomniałaś mi, że byłby to drugi wywiad do kolekcji. Tutaj temat kulinarny z literackim tłem a lata temu było literacko, ale z kulinariami w treści! 🙃

      Usuń
  3. Zza Plexi 😁15.02.2022, 20:16

    Kiedy się przekonam, czy smakuje równie dobrze, jak wygląda? �� Podoba mi się tu ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy Twoje ciasto bylo bardzo slodkie? Sama nie pieklam tego placka, ale mialam okazje jesc i, choc lubie slodkosci, dla mnie bylo to ciasto zbyt slodkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze, które upiekłam było zbyt słodkie, ale za drugim razem wzięłam pod uwagę fakt, że żurawiny są już słodzone i zmniejszyłam ilość cukru. Ciasto wyszło super.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą