Przejdź do głównej zawartości

Pączki Fannie

Pączkom Fannie, które upiekłam (wybrałam opcję z otartą skórką cytryny) w smaku bliżej do cytrynowych muffinek niż do pączków, które znamy. Te z notatnika Maud robi się dość szybko. 

 Usmażyłam je w formie podanej w przepisie, czyli w kształcie amerykańskich pączków z dziurką.

Swoją drogą Fannie Mutch, od której Maud dostała ten przepis była niezwykle precyzyjna... 

 

 

Pączki Fannie 

Receptura:

1 szklanka cukru 

2 1/2 łyżki masła

3 jajka

3 1/2 szklanki maki 

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

lub 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

1 1/2 łyżeczki soli

1 szklanka mleka

ok. 1 szklanki mąki 

Rozetrzyj masło i połowę cukru na gładką masę (75 ugnieceń). Starannie roztrzep jajka i dodaj do nich resztę cukru (50 uderzeń).     Połącz obie mieszanki. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i solą. Dodawaj do masy na przemian z mlekiem, po jednej trzeciej. Za każdym razem rozgniataj po 50 razy. Na koniec ugnieć jeszcze 25 razy. Następnie dodaj tyle mąki, aby powstało miękkie, lecz nie lepkie ciasto. Zwykle wystarcza około 1 szklanki. 

Rozwałkuj 1/3 masy do grubości pół cala (1,25 cm). Wytnij pączki z dziurką. Pączki nie powinny stać zbyt długo po rozwałkowaniu. 

  "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Pączki Fannie ze strony nr 107.

4 przepisy zrealizowane

104 pozostało do zrealizowania

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą