Pączkom Fannie, które upiekłam (wybrałam opcję z otartą skórką cytryny) w smaku bliżej do cytrynowych muffinek niż do pączków, które znamy. Te z notatnika Maud robi się dość szybko.
Usmażyłam je w formie podanej w przepisie, czyli w kształcie amerykańskich pączków z dziurką.
Swoją drogą Fannie Mutch, od której Maud dostała ten przepis była niezwykle precyzyjna...
Pączki Fannie
Receptura:
1 szklanka cukru
2 1/2 łyżki masła
3 jajka
3 1/2 szklanki maki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
lub 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
ok. 1 szklanki mąki
Rozetrzyj masło i połowę cukru na gładką masę (75 ugnieceń). Starannie roztrzep jajka i dodaj do nich resztę cukru (50 uderzeń). Połącz obie mieszanki. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i solą. Dodawaj do masy na przemian z mlekiem, po jednej trzeciej. Za każdym razem rozgniataj po 50 razy. Na koniec ugnieć jeszcze 25 razy. Następnie dodaj tyle mąki, aby powstało miękkie, lecz nie lepkie ciasto. Zwykle wystarcza około 1 szklanki.
Rozwałkuj 1/3 masy do grubości pół cala (1,25 cm). Wytnij pączki z dziurką. Pączki nie powinny stać zbyt długo po rozwałkowaniu.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Pączki Fannie ze strony nr 107.
4 przepisy zrealizowane
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Jaka precyzja!! Opis metody niemal laboratoryjny!
OdpowiedzUsuńLiczyłam tylko na początku... ;)
Usuń