Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka przekładane

Ciasteczek przekładanych, wbrew nazwie, niczym się nie przekłada. Ja nazwałabym je raczej ciasteczkami warstwowymi, ponieważ składają się na nie dwie nałożone na siebie (pieczone jednocześnie) warstwy.  Ciekawa jestem, jak brzmi ich nazwa w oryginale.

Ciastka może nie wyglądają zbyt efektowne, ale są za to chrupiące i  mocno orzechowe. Ponoć Maud często o nich wspomina w swoich zapiskach. 

 

 

Ciasteczka przekładane 

Receptura:

Pierwsza warstwa

1/2 szklanki margaryny 

1 szklanka białego cukru

2 ubite jajka

1/2 łyżeczki wanilii

1 1/2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Rozetrzyj tłuszcz z cukrem. Dodaj jajka i wanilię, potem mąkę przesianą razem z solą i proszkiem do pieczenia. Rozsmaruj na grubość 0,5 cala na płaskiej blasze.

Druga warstwa

1 białko

1 szklanka jasnego brązowego cukru

1/2 łyżeczki wanilii

3/4 szklanki posiekanych włoskich orzechów

Ubijaj pianę, aż będzie puszysta, dodaj, delikatnie mieszając, cukier oraz wanilię. Rozsmaruj na pierwszej warstwie. Posyp orzechami. Piecz przez 30 minut w piekarniku. Zaznacz na powierzchni kwadraty. Wytnij je, kiedy ostygnie.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasteczka przekładane ze strony nr 32.

5 przepisów zrealizowanych

103 pozostały do zrealizowania

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

  1. Piekłam je kiedyś - dla dzieciaków z mojego pierwszego szkolnego "Aniowego" spotkania.
    Nie jestem pewna, ale zdaje się, że w oryginale one są właśnie "warstwowe"...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą