Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy. Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania!
Marynata z zielonych pomidorów
Receptura
4 kg zielonych pomidorów
2,75 kg cebuli
8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody)
4 szklanki białego octu
2 szklanki wody
1 czerwona papryczka
5 i 1/2 szklanki brązowego cukru
5 i 1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie
2 łyżeczki musztardy
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka kurkumy
Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w robocie kuchennym.Użyj tyle solanki, aby niemal przykryć pomidory i cebulę. Pozostaw na noc. Następnego dnia odsącz solankę. dodaj ocet, wodę, czerwoną papryczkę, brązowy i biały cukier oraz torebkę z przyprawami do marynaty. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 do 4 godzin.
Zmieszaj razem musztardę, skrobię kukurydzianą i kurkumę, dodając tyle octu, aby powstała pasta. dodaj ja do pomidorów i gotuj jeszcze przez pół godziny, często mieszając.
Przygotuj wyjałowione słoiki i zakrętki. Wlej marynatę do naczyń i natychmiast mocno je zakręć.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Marynatę z zielonych pomidorów ze strony 132
51 przepisów zrealizowano
Komentarze
Prześlij komentarz