Gdy się pieką, to w całym domu pachnie cytrusami. Wzorki wyciskałam łyżką cedzakową. Będą brawa za kreatywność? :).
Ciastka pomarańczowe
Receptura
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki margaryny lub masła
1/3 szklanki soku pomarańczowego
starta skórka z pomarańczy
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka wanilii
2 łyżeczki winianu potasu
1 łyżka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
Rozgnieć masło z cukrem, dodaj sok i skórkę pomarańczową. Wlej lekko roztrzepane jajko.
Wymieszaj sodę oczyszczoną i winian potasu z odrobiną mąki, a następnie przesiej mieszaninę prze sito. Dodaj mąkę, aby powstało miękkie ciasto, które nadaje się do wałkowania. Przed uruchomieniem piekarnika uformuj ciastka. Włącz piekarnik i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przełóż do niego ciastka.
Wycinaj ciastka prostokątną foremką, ozdabiając wierzch każdego. Piecz w umiarkowanie nagrzanym piekarniku w temperaturze 350 stopni F (180 stopni C).
Można też ulepić kulki o średnicy mniej więcej jednego cala (2-3 cm), nabierając po jednej łyżce ciasta, lekko je spłaszczyć i piec w sposób opisany powyżej.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciastka pomarańczowe ze strony 91
47 przepisów zrealizowano
Komentarze
Prześlij komentarz