Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka cukrowe

 W książce z przepisami ciastka te są opisane jako "typowa staroświecka przekąska".  Klasyczny maślany smak.



 Ciasteczka cukrowe

Receptura

1 szklanka cukru

1/2 szklanki margaryny do pieczenia (lub margaryny i masła, w równych proporcjach)

2 jajka

7 łyżeczek śmietanki lub mleka

2 i 1/8 szklanki mąki

1 łyżeczka winianu potasu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka wanilii

cukier kryształ do posypania, wedle uznania

24 duże rodzynki


Starannie wymieszaj na jednolita masę tłuszcz i cukier. Wbij jajka i ponownie wymieszaj.
Przesiej przez sito suche składniki i dodawaj je na przemian z mlekiem. Wrzuć wanilię, wymieszaj. Ciasto włóż do lodówki.

Gdy będzie zimne, rozwałkuj je, na przyprószonej mąka stolnicy, do wysokości ok. 0,25 cala (ok. 0,5 cm). Wytnij ciastka foremką i szpatułką przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę. Pośrodku każdego ciastka umieść dużą rodzynkę. Możesz posypać cukrem kryształem.

Piecz w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 10 do 12 minut lub do chwili, gdy krawędzie ciastek będą się rumienić.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasteczka cukrowe ze strony 129

46 przepisów zrealizowano

62 pozostały do zrealizowania



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Pudding ryżowy pani B.

Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).     Pudding ryżowy pani B. Receptura 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki. Do ugotowanego ryżu dodaj:  1 szklankę mleka 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki białego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki wanilii 1/2 startej gałki muszkatołowej Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną.