Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka cukrowe

 W książce z przepisami ciastka te są opisane jako "typowa staroświecka przekąska".  Klasyczny maślany smak.



 Ciasteczka cukrowe

Receptura

1 szklanka cukru

1/2 szklanki margaryny do pieczenia (lub margaryny i masła, w równych proporcjach)

2 jajka

7 łyżeczek śmietanki lub mleka

2 i 1/8 szklanki mąki

1 łyżeczka winianu potasu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka wanilii

cukier kryształ do posypania, wedle uznania

24 duże rodzynki


Starannie wymieszaj na jednolita masę tłuszcz i cukier. Wbij jajka i ponownie wymieszaj.
Przesiej przez sito suche składniki i dodawaj je na przemian z mlekiem. Wrzuć wanilię, wymieszaj. Ciasto włóż do lodówki.

Gdy będzie zimne, rozwałkuj je, na przyprószonej mąka stolnicy, do wysokości ok. 0,25 cala (ok. 0,5 cm). Wytnij ciastka foremką i szpatułką przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę. Pośrodku każdego ciastka umieść dużą rodzynkę. Możesz posypać cukrem kryształem.

Piecz w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 10 do 12 minut lub do chwili, gdy krawędzie ciastek będą się rumienić.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasteczka cukrowe ze strony 129

46 przepisów zrealizowano

62 pozostały do zrealizowania



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą

Muffiny Frede

 Muffiny Frede. Ciekawa jestem, czy kiedyś pokuszę się o upieczenie ich z użyciem tłuszczu z bekonu... Muffiny Frede Receptura 3 łyżki masła, smalcu albo tłuszczu z bekonu 3 łyżki białego cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 szklanka zwyklej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Rozetrzyj masło z cukrem, następnie połącz masę z jajkiem. Stopniowo dolewaj mleko, na przemian z przesianymi przez sito suchymi składnikami, lekko roztrzepując. Piecz w natłuszczonych foremkach wypełnionych do 2/3 wysokości, w temperaturze 400 stopni F (190 stopni C) przez 20 do 25 minut.