W książce z przepisami ciastka te są opisane jako "typowa staroświecka przekąska". Klasyczny maślany smak.
Ciasteczka cukrowe
Receptura
1 szklanka cukru
1/2 szklanki margaryny do pieczenia (lub margaryny i masła, w równych proporcjach)
2 jajka
7 łyżeczek śmietanki lub mleka
2 i 1/8 szklanki mąki
1 łyżeczka winianu potasu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wanilii
cukier kryształ do posypania, wedle uznania
24 duże rodzynki
Starannie wymieszaj na jednolita masę tłuszcz i cukier. Wbij jajka i ponownie wymieszaj.
Przesiej przez sito suche składniki i dodawaj je na przemian z mlekiem. Wrzuć wanilię, wymieszaj. Ciasto włóż do lodówki.
Gdy będzie zimne, rozwałkuj je, na przyprószonej mąka stolnicy, do wysokości ok. 0,25 cala (ok. 0,5 cm). Wytnij ciastka foremką i szpatułką przenieś je na posmarowaną tłuszczem blachę. Pośrodku każdego ciastka umieść dużą rodzynkę. Możesz posypać cukrem kryształem.
Piecz w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 10 do 12 minut lub do chwili, gdy krawędzie ciastek będą się rumienić.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciasteczka cukrowe ze strony 129
46 przepisów zrealizowano
Komentarze
Prześlij komentarz