Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.
Succotash
Receptura
3 szklanki fasoli
1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g)
1 szklanka dobrego mleka
1 łyżka masła
pieprz i sól
Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny).
Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Succotash ze strony 109
45 przepisów zrealizowano
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz