Przejdź do głównej zawartości

Kanapki pani Fraser

 Taka mała kanapkowa odmiana, ale nie dla mnie. Uważam, że w chlebie najsmaczniejsza jest skórka... Co powiedziałaby na to pani Fraser? ;)

 


Kanapki pani Fraser

Receptura

0,5 funta (0,23 kg) masła

0,5 funta (0,23 kg) zmielonego twarogu

1 szklanka czerwonej papryki


Pozostaw masło i twaróg w cieple, żeby zmiękły, i dokładnie je wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną paprykę. Grubo posmaruj chleb. Połóż kromki jedna na drugiej i mocno przyciśnij. Owiń je papierem do pieczenia i wilgotnym ręcznikiem na cała noc. Pokrój na kawałki. Najlepiej smakują, gdy układamy na przemian chleb razowy i biały.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Kanapki pani Fraser ze strony 23

44 przepisy zrealizowane

64 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą

Muffiny Frede

 Muffiny Frede. Ciekawa jestem, czy kiedyś pokuszę się o upieczenie ich z użyciem tłuszczu z bekonu... Muffiny Frede Receptura 3 łyżki masła, smalcu albo tłuszczu z bekonu 3 łyżki białego cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 szklanka zwyklej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Rozetrzyj masło z cukrem, następnie połącz masę z jajkiem. Stopniowo dolewaj mleko, na przemian z przesianymi przez sito suchymi składnikami, lekko roztrzepując. Piecz w natłuszczonych foremkach wypełnionych do 2/3 wysokości, w temperaturze 400 stopni F (190 stopni C) przez 20 do 25 minut.