Przepis na bostoński chleb razowy (Boston Brown Bread) i jego realizacja, to była mała kulinarna przygoda! Nie dość, że poznałam smak i wygląd melasy, to jeszcze pierwszy raz w życiu piekłam chleb na parze!
Nie wierzyłam, że to może się to udać, a jednak! :) Przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam poszukać informacji o chlebie bostońskim w Internecie. Okazało się, że cylindryczne foremki, których użycie zalecono w przepisie, to pokłosie tradycji pieczenia tego chleba w puszkach, np. po kawie. Powszechnie wyrabiano go w domach osadników w czasach, gdy piece były rzadkością. Wielu z nich przygotowywało posiłki używając kominków, stąd pomysł na gotowanie chleba właśnie na parze. Podobnie proporcje użytych w przepisie rodzajów mąki, mają swe odbicie w dostępności tych produktów w tamtym czasie. Osadnicy w Nowej Anglii mieli do dyspozycji więcej mąki kukurydzianej i żytniej, a mniej pszennej.
Chleb jest wilgotny i ma zwartą konsystencję. W smaku przypomina łagodny pumpernikiel. Wybornie smakuje z serem.
Jestem nim zachwycona!
W temacie kominków i gotowania: http://colonial-american-life.blogspot.com/2018/02/more-about-early-american-fireplaces.html?m=1
Bostoński chleb razowy
Receptura
1 szklanka mąki graham lub pszennej razowej
1 szklanka żółtej, gruboziarnistej mąki kukurydzianej
1/2 szklanki maki przesianej przez sito
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki bezpestkowych rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki ciemnej melasy
2 szklanki gęstej maślanki
Połącz pierwszych pięć składników. Wymieszaj sodę z melasą, wlej maślankę. Powoli mieszając, dodaj suche składniki. Utrzyj na gładką masę.
Przełóż ciasto łyżką do 3/4 wysokości nasmarowanych tłuszczem cylindrycznych foremek. Owiń je podwójną warstwą papieru do pieczenia, pozostawiając dostatecznie dużo luzu, aby ciasto mogło wyrosnąć. Postaw foremki na ramie w głębokim garnku i nalej wrzątku do wysokości 2/3 foremek. Przykryj garnek i przez dwie godziny gotuj na intensywnej parze. W razie potrzeby uzupełniaj odparowaną wodę.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Bostoński chleb razowy ze strony 126
39 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Pięknie się prezentuje. Kupowałaś do niego te specjalne foremki?
OdpowiedzUsuńAga M
Dziękuję :). Piekłam w puszce po masie makowej.
OdpowiedzUsuń