Przejdź do głównej zawartości

Sałatka ziemniaczana z dressingiem OAC, dressing OAC

Przepis na dressing OAC (Ontario Agricultural College, obecnie University of Guelph) Maud otrzymała od Frede Campbell, która w OAC ukończyła krótki kurs gastronomiczny. Dressing jest gęsty, o aksamitnej konsystencji, mocno octowy. Smak winnego octu (i zapach) dominuje również w sałatce. 

Już wiem, że nie jestem fanką tego przepisu. Na początku myślałam, że może z przepisem jest coś nie tak, może za dużo octu, ten ostry smak... Przypomniałam sobie jednak, że całkiem niedawno dane mi było spróbować "pringlesy" o smaku vinegret. To był smak dressingu z notatnika Maud! Z wiarygodnego źródła wiem, że w krajach anglosaskich ludzie się takimi "octowymi" chipsami zajadają... Dobra wiadomość jest zatem taka, że z przepisem wszystko ok ;).


Dressing OAC

Sałatka z dressingiem OAC

Receptura

2 szklanki zimnych ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki

4 drobno posiekane jajka na twardo

1 szklanka ugotowanego i ostudzonego groszku

1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę

2 małe cebule, drobno posiekane

Starannie wymieszaj powyższe składniki z dressingiem OAC. Podawaj na sałacie. Przystrój plasterkami jajek i pomidorów.

Dressing OAC

Receptura

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki zmielonej gorczycy (musztarda)

2 szklanki mleka

4 roztrzepane jajka

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 szklanka białego octu winnego

Wymieszaj składniki od 1 do 4 w górnej części garnka do gotowania na parze (ja przygotowywałam sos w garnku i też było ok), dodaj roztrzepane jajka, potem rozpuszczone masło i mleko. Przez kwadrans gotuj na parze, mieszając. Gdy płyn zacznie gęstnieć, powoli, stopniowo dodawaj ocet. Aby zapobiec zwarzeniu, mieszaj dalej, aż sos zgęstnieje. Z podanych składników uzyskasz dużą porcję dressingu. Na co dzień wystarczy dressing z połowy składników. Można połączyć dressing z takż samą objętością bitej śmietany.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Sałatkę ziemniaczaną z dressingiem OAC, dressing OAC ze strony 73

35 przepisów zrealizowanych

73 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Pudding ryżowy pani B.

Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).     Pudding ryżowy pani B. Receptura 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki. Do ugotowanego ryżu dodaj:  1 szklankę mleka 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki białego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki wanilii 1/2 startej gałki muszkatołowej Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną.