Przepis na dressing OAC (Ontario Agricultural College, obecnie University of Guelph) Maud otrzymała od Frede Campbell, która w OAC ukończyła krótki kurs gastronomiczny. Dressing jest gęsty, o aksamitnej konsystencji, mocno octowy. Smak winnego octu (i zapach) dominuje również w sałatce.
Już wiem, że nie jestem fanką tego przepisu. Na początku myślałam, że może z przepisem jest coś nie tak, może za dużo octu, ten ostry smak... Przypomniałam sobie jednak, że całkiem niedawno dane mi było spróbować "pringlesy" o smaku vinegret. To był smak dressingu z notatnika Maud! Z wiarygodnego źródła wiem, że w krajach anglosaskich ludzie się takimi "octowymi" chipsami zajadają... Dobra wiadomość jest zatem taka, że z przepisem wszystko ok ;).
Sałatka z dressingiem OAC
Receptura
2 szklanki zimnych ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki
4 drobno posiekane jajka na twardo
1 szklanka ugotowanego i ostudzonego groszku
1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
2 małe cebule, drobno posiekane
Starannie wymieszaj powyższe składniki z dressingiem OAC. Podawaj na sałacie. Przystrój plasterkami jajek i pomidorów.
Dressing OAC
Receptura
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki zmielonej gorczycy (musztarda)
2 szklanki mleka
4 roztrzepane jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka białego octu winnego
Wymieszaj składniki od 1 do 4 w górnej części garnka do gotowania na parze (ja przygotowywałam sos w garnku i też było ok), dodaj roztrzepane jajka, potem rozpuszczone masło i mleko. Przez kwadrans gotuj na parze, mieszając. Gdy płyn zacznie gęstnieć, powoli, stopniowo dodawaj ocet. Aby zapobiec zwarzeniu, mieszaj dalej, aż sos zgęstnieje. Z podanych składników uzyskasz dużą porcję dressingu. Na co dzień wystarczy dressing z połowy składników. Można połączyć dressing z takż samą objętością bitej śmietany.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Sałatkę ziemniaczaną z dressingiem OAC, dressing OAC ze strony 73
35 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz