Przejdź do głównej zawartości

Sałatka ziemniaczana z dressingiem OAC, dressing OAC

Przepis na dressing OAC (Ontario Agricultural College, obecnie University of Guelph) Maud otrzymała od Frede Campbell, która w OAC ukończyła krótki kurs gastronomiczny. Dressing jest gęsty, o aksamitnej konsystencji, mocno octowy. Smak winnego octu (i zapach) dominuje również w sałatce. 

Już wiem, że nie jestem fanką tego przepisu. Na początku myślałam, że może z przepisem jest coś nie tak, może za dużo octu, ten ostry smak... Przypomniałam sobie jednak, że całkiem niedawno dane mi było spróbować "pringlesy" o smaku vinegret. To był smak dressingu z notatnika Maud! Z wiarygodnego źródła wiem, że w krajach anglosaskich ludzie się takimi "octowymi" chipsami zajadają... Dobra wiadomość jest zatem taka, że z przepisem wszystko ok ;).


Dressing OAC

Sałatka z dressingiem OAC

Receptura

2 szklanki zimnych ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki

4 drobno posiekane jajka na twardo

1 szklanka ugotowanego i ostudzonego groszku

1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę

2 małe cebule, drobno posiekane

Starannie wymieszaj powyższe składniki z dressingiem OAC. Podawaj na sałacie. Przystrój plasterkami jajek i pomidorów.

Dressing OAC

Receptura

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki zmielonej gorczycy (musztarda)

2 szklanki mleka

4 roztrzepane jajka

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 szklanka białego octu winnego

Wymieszaj składniki od 1 do 4 w górnej części garnka do gotowania na parze (ja przygotowywałam sos w garnku i też było ok), dodaj roztrzepane jajka, potem rozpuszczone masło i mleko. Przez kwadrans gotuj na parze, mieszając. Gdy płyn zacznie gęstnieć, powoli, stopniowo dodawaj ocet. Aby zapobiec zwarzeniu, mieszaj dalej, aż sos zgęstnieje. Z podanych składników uzyskasz dużą porcję dressingu. Na co dzień wystarczy dressing z połowy składników. Można połączyć dressing z takż samą objętością bitej śmietany.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Sałatkę ziemniaczaną z dressingiem OAC, dressing OAC ze strony 73

35 przepisów zrealizowanych

73 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą