Do upieczenia krajanki kajmakowej podchodziłam dwa razy... Za pierwszym razem zbyt długo trzymałam na ogniu cukier wymieszany z masłem i w efekcie wyszła mi twarda karmelowa kula...
Za drugim podejściem, bogatsza w doświadczenie, już nie czekałam do całkowitego rozpuszczenia cukru i, ku mojemu zdumieniu, doprowadziłam realizację przepisu do końca. Zaraz po upieczeniu krajanka była dość twarda, ale wraz z upływem czasu stawała się bardziej krucha.
Smakuje jak nasze rodzime krówki i jak one, jest bardzo słodka.
Krajanka kajmakowa
Receptura:
1/4 szklanki masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki łuskanych orzechów
Rozpuść masło z cukrem, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudź do temperatury pokojowej. Wbij całe jajko i starannie rozmieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z solą i wsyp do masy. Dodaj wanilię i orzechy. Rozsmaruj, jak masę krówkową, na natłuszczonej kwadratowej blasze o boku długości 20 cm. Piecz w umiarkowanej temperaturze (350stopni F - 180 stopni C) przez 25 minut. Nie trzymaj zbyt długo w piekarniku. Potnij na kwadraty, posyp cukrem pudrem.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Krajanka kajmakowa ze strony 83
29 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz