Słodkie ziemniaki to nic innego jak znane nam dobrze bataty. Przepis jest prosty w wykonaniu, a danie wygląda całkiem efektownie. No i pasuje do rudych warkoczy! :)
Słodkie ziemniaki na sposób południowy
Receptura:
6 słodkich ziemniaków
8 łyżek masła
3 łyżki mleka lub śmietany
sól i pieprz
1 jajko
Wybierz spore ziemniaki o podobnym kształcie i rozmiarach. Dobrze je wyszoruj i upiecz w gorącym piekarniku (200 stopni C), aż będą miękkie przy naciśnięciu. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż i utłucz (zachowaj skórki). Dodaj masło, mleko lub śmietanę, sól i pieprz. Dodaj do masy starannie roztrzepane jajko.
Delikatnie nałóż piure do skórek i nadaj nadzieniu ładny zaokrąglony kształt.
Piecz, aż piure lekko zbrązowieje.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Słodkie ziemniaki na sposób południowy ze strony 38
20 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz