Przejdź do głównej zawartości

Pudding w nowiu

Bardzo byłam ciekawa tego przepisu i smaku puddingu nazwanego przez Maud puddingiem w nowiu.

Wśród składników na dolną warstwę deseru pojawia się bułka tarta, ale zamiast niej użyłam pokruszonego (delikatnego jak bułka) pszennego chleba. Jak się potem okazało, intuicja mnie nie zawiodła, ponieważ w rozmowie z Agnieszką, która zapełnia świetnymi treściami blog Pokrewne dusze (jest na blogu i o puddingu w nowiu) dowiedziałam się, że w oryginalnym przepisie, składnik przetłumaczony w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" jako bułka tarta, to breadcrumbs. Wyraz ten oznacza dosłownie okruchy chleba właśnie. W krajach anglosaskich produkt o tej nazwie jest mniej rozdrobniony, niż nasza tarta bułka.

 
Dolna warstwa puddingu przypomina mi w smaku mocno nasączony biszkopt, do tego lekko cytrynowa pianka w towarzystwie kleksa gęstej śmietany. Kto jeszcze nie próbował, zapraszam do skorzystania z przepisu!


 Pudding w nowiu

Receptura:

2 szklanki mleka

1 szklanka tartej bułki 

1/3 szklanki cukru

skórka z połówki cytryny

3 żółtka

1/4 łyżeczki soli


na pianę:

3 białka

1/4 szklanki cukru

1  1/2 łyżki soku z cytryny

 

Połącz wszystkie składniki i wlej do nasmarowanej masłem formy. Formę wstaw do większej blachy napełnionej gorącą wodą do wysokości 2,5 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Ubij na sztywno pianę z białek z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłóż na pudding, wstaw ponownie do pieca, aż białko się lekko przyrumieni. Podawaj na zimno, ze śmietaną.

 

 
Ponieważ sposób wykonania puddingu w tym przepisie jest nieco enigmatyczny, to osobom z mniejszym doświadczeniem w kucharzeniu podpowiem, że najlepiej będzie najpierw utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie trzeba dodać skórkę otartą z cytryny, sypkie składniki, a na końcu rozcieńczyć wszystko mlekiem (mleko wcześniej lekko podgrzałam).

(RW)

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Pudding w nowiu ze strony 49

24 przepisy zrealizowane

84 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Pudding ryżowy pani B.

Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).     Pudding ryżowy pani B. Receptura 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki. Do ugotowanego ryżu dodaj:  1 szklankę mleka 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki białego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki wanilii 1/2 startej gałki muszkatołowej Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną.