Przejdź do głównej zawartości

Pudding w nowiu

Bardzo byłam ciekawa tego przepisu i smaku puddingu nazwanego przez Maud puddingiem w nowiu.

Wśród składników na dolną warstwę deseru pojawia się bułka tarta, ale zamiast niej użyłam pokruszonego (delikatnego jak bułka) pszennego chleba. Jak się potem okazało, intuicja mnie nie zawiodła, ponieważ w rozmowie z Agnieszką, która zapełnia świetnymi treściami blog Pokrewne dusze (jest na blogu i o puddingu w nowiu) dowiedziałam się, że w oryginalnym przepisie, składnik przetłumaczony w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" jako bułka tarta, to breadcrumbs. Wyraz ten oznacza dosłownie okruchy chleba właśnie. W krajach anglosaskich produkt o tej nazwie jest mniej rozdrobniony, niż nasza tarta bułka.

 
Dolna warstwa puddingu przypomina mi w smaku mocno nasączony biszkopt, do tego lekko cytrynowa pianka w towarzystwie kleksa gęstej śmietany. Kto jeszcze nie próbował, zapraszam do skorzystania z przepisu!


 Pudding w nowiu

Receptura:

2 szklanki mleka

1 szklanka tartej bułki 

1/3 szklanki cukru

skórka z połówki cytryny

3 żółtka

1/4 łyżeczki soli


na pianę:

3 białka

1/4 szklanki cukru

1  1/2 łyżki soku z cytryny

 

Połącz wszystkie składniki i wlej do nasmarowanej masłem formy. Formę wstaw do większej blachy napełnionej gorącą wodą do wysokości 2,5 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.

Ubij na sztywno pianę z białek z cukrem i sokiem z cytryny. Wyłóż na pudding, wstaw ponownie do pieca, aż białko się lekko przyrumieni. Podawaj na zimno, ze śmietaną.

 

 
Ponieważ sposób wykonania puddingu w tym przepisie jest nieco enigmatyczny, to osobom z mniejszym doświadczeniem w kucharzeniu podpowiem, że najlepiej będzie najpierw utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie trzeba dodać skórkę otartą z cytryny, sypkie składniki, a na końcu rozcieńczyć wszystko mlekiem (mleko wcześniej lekko podgrzałam).

(RW)

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Pudding w nowiu ze strony 49

24 przepisy zrealizowane

84 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą