Kończy się sezon na truskawki, zatem zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu na... ciasto bananowe z kremem orzechowym. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ banany nie są głównym składnikiem deseru.
Ale przecież nie o nazwę tu chodzi, a o doznania smakowe. Trochę nietypowe, jak dla mnie, jest połączenie kremu orzechowego (w zasadzie, to rodzaj budyniu z kawałkami orzechów) z truskawkami, bananami i bitą śmietaną, ale doceniam próbę ucieczki od dań "prostych i tradycyjnych". Małe deserowe szaleństwo Maud mogło wyglądać tak, jak na prezentowanej fotografii.
Ciasto bananowe z kremem orzechowym
Receptura:
3 żółtka
1/2 szklanki zimnej wody
1 1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub starta skórka z jednej cytryny
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 białka
Roztrzep żółtka. Potem dodaj każdy składnik w podanej kolejności, a proszek do pieczenia oraz sól dodaj razem z ostatnią szklanką mąki . Drewnianą łyżką wmieszaj ubite na sztywno białka . Piecz na dwóch posmarowanych blachach w temperaturze 350 stopni F ( 180 stopni C ) przez 20 minut . Zdejmij z blachy , gdy są jeszcze gorące .
Kiedy ostygną , przełóż je kremem orzechowym .
Krem orzechowy
Receptura:
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1/8 łyżeczki soli
1/2 posiekanych orzechów włoskich lub pekan
2 jaja
2 szklanki gorącego mleka
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Zmieszaj suche składniki. Dodaj roztrzepane widelcem jajka, potem wlej gorące mleko. Gotuj na parze, bez przerwy mieszając, aż stężeje. A potem jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, ochłódź i dodaj aromat.
Przełóż ciasto kremem, rozsmaruj go też cienko p wierzchu.
Górna warstwa
4 banany
sok z połówki cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki bitej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z truskawek
Na wierzchu ciasta ułóż plasterki z czterech bananów. Polej je sokiem z połówki cytryny wymieszanym z dwiema łyżkami cukru pudru .
Potem dodaj szklankę dojrzałych truskawek, które wcześniej leżały w pół szklanki cukru, albo szklankę dżemu truskawkowego . To wszystko przykryj pintą (pół litra ) bitej śmietany, ozdobionej łyżką cukru pudru i łyżką soku z truskawek .
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciasto bananowe z kremem orzechowym ze strony 43-44
Krem orzechowy ze strony 43-44
28 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz