Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z kremem orzechowym

Kończy się sezon na truskawki, zatem zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu na... ciasto bananowe z kremem orzechowym. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ banany nie są głównym składnikiem deseru.

 Ale przecież nie o nazwę tu chodzi, a o doznania smakowe. Trochę nietypowe, jak dla mnie, jest połączenie kremu orzechowego (w zasadzie, to rodzaj budyniu z kawałkami orzechów) z truskawkami, bananami i bitą śmietaną, ale doceniam próbę ucieczki od dań "prostych i tradycyjnych". Małe deserowe szaleństwo Maud mogło wyglądać tak, jak na prezentowanej fotografii. 


Ciasto bananowe z kremem orzechowym

Receptura:

3 żółtka

1/2  szklanki zimnej wody 

1  1/2 szklanki cukru 

1/2 łyżeczki soku z cytryny lub starta skórka z jednej cytryny 

1 szklanka mąki tortowej

1/2  szklanki zimnej wody

 1 szklanka mąki tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

3 białka

Roztrzep żółtka. Potem dodaj każdy składnik w podanej kolejności, a proszek do pieczenia oraz sól dodaj razem z ostatnią szklanką mąki . Drewnianą łyżką wmieszaj ubite na sztywno białka . Piecz na dwóch posmarowanych blachach w temperaturze 350 stopni F ( 180 stopni C ) przez 20 minut . Zdejmij z blachy , gdy są jeszcze gorące . 

Kiedy ostygną , przełóż je kremem orzechowym .

Krem orzechowy

Receptura:

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki

1/8 łyżeczki soli

1/2 posiekanych orzechów włoskich lub pekan

2 jaja

2 szklanki gorącego mleka

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Zmieszaj suche składniki. Dodaj roztrzepane widelcem jajka, potem wlej gorące mleko. Gotuj na parze, bez przerwy mieszając, aż stężeje. A potem jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, ochłódź i dodaj aromat. 

Przełóż ciasto kremem, rozsmaruj go też cienko p wierzchu. 

Górna warstwa 

4 banany 

sok z połówki cytryny 

2 łyżki cukru pudru 

1 szklanka truskawek 

1/2 szklanki cukru 

2 szklanki bitej śmietany 

1 łyżka cukru pudru 

1 łyżka soku z truskawek 

Na wierzchu ciasta ułóż plasterki z czterech bananów. Polej je sokiem z połówki cytryny wymieszanym z dwiema łyżkami cukru pudru . 

Potem dodaj szklankę dojrzałych truskawek, które wcześniej leżały w pół szklanki cukru, albo szklankę dżemu truskawkowego . To wszystko przykryj pintą (pół litra ) bitej śmietany, ozdobionej łyżką cukru pudru i łyżką soku z truskawek .

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasto bananowe z kremem orzechowym ze strony 43-44

Krem orzechowy ze strony 43-44

28 przepisów zrealizowanych

80 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą