Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z kremem orzechowym

Kończy się sezon na truskawki, zatem zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu na... ciasto bananowe z kremem orzechowym. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ banany nie są głównym składnikiem deseru.

 Ale przecież nie o nazwę tu chodzi, a o doznania smakowe. Trochę nietypowe, jak dla mnie, jest połączenie kremu orzechowego (w zasadzie, to rodzaj budyniu z kawałkami orzechów) z truskawkami, bananami i bitą śmietaną, ale doceniam próbę ucieczki od dań "prostych i tradycyjnych". Małe deserowe szaleństwo Maud mogło wyglądać tak, jak na prezentowanej fotografii. 


Ciasto bananowe z kremem orzechowym

Receptura:

3 żółtka

1/2  szklanki zimnej wody 

1  1/2 szklanki cukru 

1/2 łyżeczki soku z cytryny lub starta skórka z jednej cytryny 

1 szklanka mąki tortowej

1/2  szklanki zimnej wody

 1 szklanka mąki tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

3 białka

Roztrzep żółtka. Potem dodaj każdy składnik w podanej kolejności, a proszek do pieczenia oraz sól dodaj razem z ostatnią szklanką mąki . Drewnianą łyżką wmieszaj ubite na sztywno białka . Piecz na dwóch posmarowanych blachach w temperaturze 350 stopni F ( 180 stopni C ) przez 20 minut . Zdejmij z blachy , gdy są jeszcze gorące . 

Kiedy ostygną , przełóż je kremem orzechowym .

Krem orzechowy

Receptura:

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki

1/8 łyżeczki soli

1/2 posiekanych orzechów włoskich lub pekan

2 jaja

2 szklanki gorącego mleka

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Zmieszaj suche składniki. Dodaj roztrzepane widelcem jajka, potem wlej gorące mleko. Gotuj na parze, bez przerwy mieszając, aż stężeje. A potem jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia, ochłódź i dodaj aromat. 

Przełóż ciasto kremem, rozsmaruj go też cienko p wierzchu. 

Górna warstwa 

4 banany 

sok z połówki cytryny 

2 łyżki cukru pudru 

1 szklanka truskawek 

1/2 szklanki cukru 

2 szklanki bitej śmietany 

1 łyżka cukru pudru 

1 łyżka soku z truskawek 

Na wierzchu ciasta ułóż plasterki z czterech bananów. Polej je sokiem z połówki cytryny wymieszanym z dwiema łyżkami cukru pudru . 

Potem dodaj szklankę dojrzałych truskawek, które wcześniej leżały w pół szklanki cukru, albo szklankę dżemu truskawkowego . To wszystko przykryj pintą (pół litra ) bitej śmietany, ozdobionej łyżką cukru pudru i łyżką soku z truskawek .

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasto bananowe z kremem orzechowym ze strony 43-44

Krem orzechowy ze strony 43-44

28 przepisów zrealizowanych

80 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Pudding ryżowy pani B.

Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).     Pudding ryżowy pani B. Receptura 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki. Do ugotowanego ryżu dodaj:  1 szklankę mleka 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki białego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki wanilii 1/2 startej gałki muszkatołowej Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną.