Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).
Pudding ryżowy pani B.
Receptura
1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki.
Do ugotowanego ryżu dodaj:
1 szklankę mleka
2 roztrzepane jajka
1/2 szklanki białego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 startej gałki muszkatołowej
Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną."Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Pudding pani B. ze strony 90
50 przepisów zrealizowano
Komentarze
Prześlij komentarz