Sezon na szparagi w pełni, zatem dziś szparagi z cytryną, a w zasadzie z sosem na bazie masła i cytryny.
Szparagi z cytryną
Receptura:
2 funty (0,9 kg) szparagów
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki soku z cytryny
Odłam twarde dolne części szparagów. Pozostałe umyj w zimnej wodzie, zwiąż w pęczki sznurkiem i postaw pionowo w garnku wypełnionym posolonym wrzątkiem do wysokości 2 cali (5 cm). Przykryj i gotuj do miękkości. Połóż na podgrzanym owalnym półmisku, przetnij sznurek i polej szparagi sosem z masła i soku cytrynowego. Porcja dla sześciu osób.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Szparagi z cytryną ze strony 46
15 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Oooo... gotowane na stojąco! Przyznam, że w taki sposób nie gotowałam jeszcze szparagów! Muszę spróbować, póki sezon.
OdpowiedzUsuńTe były moimi pierwszymi przygotowanymi szparagami. Myślałam, że dobre wyjda tylko gotowane "na stojaco". Ile ja się nakombinowałam, bo garnka specjalnego do szparagów nie mam... 🙃
Usuń