W "Kuchni z Zielonego Wzgórza" czytamy, że w czasach L. M. Montgomery świeży imbir importowano z Jamajki i dodawano do napojów, cukierków i ciastek.
Syrop imbirowy wg przepisu Maud przygotowuje się z korzenia imbiru, cukru, wody i kamienia winnego (ang. cream of tartar). Ten ostatni składnik można zastąpić sodą oczyszczoną, ale bez problemu kupiłam kamień winny (jaka piękna nazwa!) w sieci.
Z syropu imbirowego można przygotować np. ciasteczka czy orzeźwiający napój (jedna część syropu na trzy części wody, kostki lodu i limonka). Powstały z tych proporcji napój jest dla mnie zbyt słodki, ale zawsze można zwiększyć ilość wody. Ciasteczka imbirowe przygotuję w następnej kolejności - dziś na zdjęciu, w towarzystwie butelek pełnych imbirowego syropu, imbirowy napój!
Syrop imbirowy
Receptura
3 1/4 szklanki cukru
4 szklanki wody
0,5 uncji (15 g) zmiażdżonego korzenia imbiru w muślinowej torebce
2 łyżeczki kamienia winnego
Wszystkie składniki (poza kamieniem winnym) wymieszaj w garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy lekko przestygnie, dodaj kamień winny. Trzymaj w słoiku w lodówce.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Syrop imbirowy ze strony 28
18 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz