Przepis na ciasteczka imbirowe Maud skopiowała od swoich sąsiadek, które mieszkały tuż obok kościoła prezbiteriańskgo w Norval. Były to cztery niezamężne siostry, zatem przepis pochodził prawdopodobnie od ich matki, pani MacPherson. Tak przynajmniej przeczytałam we wstępie do tej receptury.
Jak wygląda kościół, blisko którego mieszkały wszystkie wymienione w powyższym tekście kobiety, można zobaczyć tutaj . Tak wyglądał dom rodziny McPherson*. A to zdjęcie zdaje się, że przedstawia jedną z rzeczonych sąsiadek Maud z kotem pisarki (?) na rękach.
W temacie ciasteczek... Lubię imbir, zatem jakoś szczególnie nie trzeba było mnie zachęcać do upieczenia tych imbirowych. Wyszły chrupiące i aromatyczne. To taka moja mała kulinarna wizyta w Norval...
Ciasteczka imbirowe pani MacPerson
(porcja pomniejszona o połowę względem oryginalnego przepisu, opis wykonania oryginalny)
Receptura
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki tłuszczu
1/2 szklanki syropu imbirowego
Zagotuj wszystkie składniki w rondlu. Kiedy ostygną, dodaj łyżkę imbiru, 1/2 łyżeczki sody i tyle mąki, by rozwałkować ciasto (około 2 szklanek). Rozwałkuj je cienko, wytnij kółka i upiecz w gorącym piekarniku. Można dodać cynamonu lub goździków.
*Źródło zdjęcia podaje inną pisownię nazwiska
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciasteczka imbirowe pani MacPherson ze strony 30
19 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz