Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka imbirowe pani MacPherson

Przepis na ciasteczka imbirowe Maud skopiowała od swoich sąsiadek, które mieszkały tuż obok kościoła prezbiteriańskgo w Norval. Były to cztery niezamężne siostry, zatem przepis pochodził prawdopodobnie od ich matki, pani MacPherson. Tak przynajmniej przeczytałam we wstępie do tej receptury.  

Jak wygląda kościół, blisko którego mieszkały wszystkie wymienione w powyższym tekście kobiety, można zobaczyć tutaj . Tak wyglądał dom rodziny McPherson*.  A to zdjęcie zdaje się, że przedstawia jedną z rzeczonych sąsiadek Maud z kotem pisarki (?) na rękach.

W temacie ciasteczek... Lubię imbir, zatem jakoś szczególnie nie trzeba było mnie zachęcać do upieczenia tych imbirowych. Wyszły chrupiące i aromatyczne. To taka moja mała kulinarna wizyta w Norval...

 

Ciasteczka imbirowe pani MacPerson 

(porcja pomniejszona o połowę względem oryginalnego przepisu, opis wykonania oryginalny)

Receptura

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki tłuszczu

1/2 szklanki syropu imbirowego

Zagotuj wszystkie składniki w rondlu. Kiedy ostygną, dodaj łyżkę imbiru, 1/2 łyżeczki sody i tyle mąki, by rozwałkować ciasto (około 2 szklanek). Rozwałkuj je cienko, wytnij kółka i upiecz w gorącym piekarniku. Można dodać cynamonu lub goździków.

*Źródło zdjęcia podaje inną pisownię nazwiska

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasteczka imbirowe pani MacPherson ze strony 30

19 przepisów zrealizowanych

89 pozostało do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą