Kolejny przepis na potrawę "niby". Tym razem to brokuły pod sosem niby-holenderskim. Oryginalny sos holenderski przygotowuje się bez dodatku mąki i mleka. W przepisie Maud owe dodatkowe składniki mają chronić sos przed późniejszym rozwarstwianiem. Sos jest delikatny w smaku, z lekką cytrynową nutą, aksamitny. W połączeniu z brokułami (a pewnie i kalafiorem czy szparagami) tworzy ciekawe smaczne danie.
Brokuły pod sosem niby-holenderskim
Receptura:
Obierz półtorej główki brokuła, wyrzuć twarde części łodyg. Ugotuj na parze al dente. Podawaj polane sosem niby-holenderskim.
Sos niby-holenderski
Przyrządź niezbyt gęsty sos biały ze składników:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
Powoli rozpuść masło, dodaj mąkę oraz sól i starannie rozmieszaj, aby znikły grudki. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Wystarczy do przyrządzenia jednej szklanki sosu.
1 szklanki białego sosu
2 żółtka
1/2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki masła
Rozmieszaj żółtka w górnej części garnka do gotowania na parze*. Dodaj do żółtek gorący biały sos i gotuj na parze aż do zgęstnienia i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok cytrynowy i masło. Ten sos nie rozwarstwia się z czasem, jak to się dzieje z oryginalnym sosem holenderskim.
*Nie mam takiego garnka zatem dodałam żółtka bezpośrednio do sosu, delikatnie rozmieszałam i ciągle mieszając, podgrzewałam na małym ogniu (RW).
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Brokuły pod sosem niby-holenderskim ze strony 105
13 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz