Przejdź do głównej zawartości

Brokuły pod sosem niby-holenderskim

Kolejny przepis na potrawę "niby". Tym razem to brokuły pod sosem niby-holenderskim. Oryginalny sos holenderski przygotowuje się bez dodatku mąki i mleka. W przepisie Maud owe dodatkowe składniki mają chronić sos przed późniejszym rozwarstwianiem. Sos jest delikatny w smaku, z lekką cytrynową nutą, aksamitny. W połączeniu z brokułami (a pewnie i kalafiorem czy szparagami) tworzy ciekawe smaczne danie.

Brokuły pod sosem niby-holenderskim

Receptura:

Obierz półtorej główki brokuła, wyrzuć twarde części łodyg. Ugotuj na parze al dente. Podawaj polane sosem niby-holenderskim.

Sos niby-holenderski

Przyrządź niezbyt gęsty sos biały ze składników: 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka mleka

Powoli rozpuść masło, dodaj mąkę oraz sól i starannie rozmieszaj, aby znikły grudki. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Ponownie postaw na ogniu i zagotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Wystarczy do przyrządzenia jednej szklanki sosu.

1 szklanki białego sosu

2 żółtka

1/2 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki masła

Rozmieszaj żółtka w górnej części garnka do gotowania na parze*.  Dodaj do żółtek gorący biały sos i gotuj na parze aż do zgęstnienia i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sok cytrynowy i masło. Ten sos nie rozwarstwia się z czasem, jak to się dzieje z oryginalnym sosem holenderskim.

 

 *Nie mam takiego garnka zatem dodałam żółtka bezpośrednio do sosu, delikatnie rozmieszałam i ciągle mieszając, podgrzewałam na małym ogniu (RW).

 

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Brokuły pod sosem niby-holenderskim ze strony 105

13 przepisów zrealizowanych

95 pozostało do zrealizowania

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą