Zdziwiło mnie, że danie to nazwano zapiekanką, a że zdziwienie jest często początkiem szukania odpowiedzi, to swoje poszukiwania przeprowadziłam i ja.
Okazuje się, że słowo angielskie słowo casserole, (a przypuszczam, że tego słowa użyto w oryginalnym przepisie) można tłumaczyć jako zapiekanka właśnie, ale też jako potrawka lub danie jednogarnkowe. Ba! Ten sam wyraz określa również owo naczynie do zapiekania!
Potrawa przygotowania wg przepisu Maud przypomina mi naszą rodzimą potrawkę z kurczaka. Być może byłoby lepiej, gdyby jej nazwa tak właśnie została przetłumaczona. Na szczęście nazwa nie ma wpływu na smak potrawy, zatem gdyby ktoś chciał spróbować casserole z kurczaka, to przepis poniżej.
W książce, z której przepisy realizuję, napisano że jeśli danie to planujemy podać w porze kolacji, to koniecznie z herbatnikami na proszku do pieczenia. Upiekłam zatem i herbatniki. Te kruche wytrawne ciasteczka pasują do wszystkiego. Można je podawać zarówno do sałaty jak i steku. Można je również zjeść z masłem i dżemem. Przepis na herbatniki wykorzystam pewnie jeszcze nie jeden raz. Rzeczywiście, najlepsze są prosto z pieca!
Zapiekanka z kurczaka
Receptura:
1 kurczak lub kura, pokrojony
6 małych cebulek
1 mały pęczek selera naciowego, pokrojony w kostkę
sól i pieprz
1 lub 2 szklanki konserwowego lub zielonego groszku
Posmaruj kurczaka roztopionym tłuszczem. Przełóż go razem z warzywami do brytfanny. Piecz bez przykrycia w gorącym piekarniku, aż kurczak się zrumieni. Potem zalej go gorącą woda lub bulionem, przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. Na pół godziny przed podaniem dodaj groszek. Zagęść sos mąką.
Herbatniki na proszku do pieczenia
Receptura:
2 szklanki zwyklej mąki pszennej, przesianej przed odmierzeniem
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
Za pomocą widelca wmieszaj masło. Wciąż mieszając widelcem, zrób ciasto, dodając 3/4 szklanki mleka. Przełóż ciasto na posypaną mąka stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość 1 cala. Wytnij herbatniki. Przełóż na nienatłuszczoną blach i piecz w gorącym piekarniku od 12 do 15 minut.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Zapiekanka z kurczaka ze strony nr 93
Herbatniki na proszku do pieczenia ze strony 58
7 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz