Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kurczaka, herbatniki na proszku do pieczenia

Zdziwiło mnie, że danie to nazwano zapiekanką, a że zdziwienie jest często początkiem szukania odpowiedzi, to swoje poszukiwania przeprowadziłam i ja. 

Okazuje się, że słowo angielskie słowo casserole, (a przypuszczam, że tego słowa użyto w oryginalnym przepisie) można tłumaczyć jako zapiekanka właśnie, ale też jako potrawka lub danie jednogarnkowe. Ba! Ten sam wyraz określa również owo naczynie do zapiekania!

Potrawa przygotowania wg przepisu Maud przypomina mi naszą rodzimą potrawkę z kurczaka. Być może byłoby lepiej, gdyby jej nazwa tak właśnie została przetłumaczona. Na szczęście nazwa nie ma wpływu na smak potrawy, zatem gdyby ktoś chciał spróbować casserole z kurczaka, to przepis poniżej.

W książce, z której przepisy realizuję, napisano że jeśli danie to planujemy podać w porze kolacji, to koniecznie z herbatnikami na proszku do pieczenia. Upiekłam zatem i herbatniki. Te kruche wytrawne ciasteczka pasują do wszystkiego. Można je podawać zarówno do sałaty jak i steku. Można je również zjeść z masłem i dżemem. Przepis na herbatniki wykorzystam pewnie jeszcze nie jeden raz. Rzeczywiście, najlepsze są prosto z pieca!

 

Zapiekanka z kurczaka

Receptura:

1 kurczak lub kura, pokrojony 

6 małych cebulek

1 mały pęczek selera naciowego, pokrojony w kostkę

sól i  pieprz

1 lub 2 szklanki konserwowego lub zielonego groszku

Posmaruj kurczaka roztopionym tłuszczem. Przełóż go razem z warzywami do brytfanny.  Piecz bez przykrycia w gorącym piekarniku, aż kurczak się zrumieni. Potem zalej go gorącą woda lub bulionem, przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. Na pół godziny przed podaniem dodaj groszek. Zagęść sos mąką.

 

Herbatniki na proszku do pieczenia

Receptura:

2 szklanki zwyklej mąki pszennej, przesianej przed odmierzeniem

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 łyżki masła

3/4 szklanki mleka

Za pomocą widelca wmieszaj masło. Wciąż mieszając widelcem, zrób ciasto, dodając 3/4 szklanki mleka. Przełóż ciasto na posypaną mąka stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość 1 cala. Wytnij herbatniki. Przełóż na nienatłuszczoną blach i piecz w gorącym piekarniku od 12 do 15 minut.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Zapiekanka z kurczaka ze strony nr 93

Herbatniki na proszku do pieczenia ze strony 58

7 przepisów zrealizowanych

101 pozostało do zrealizowania

 

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Trzy lata w butelce czyli czas na efekt

Minęły już trzy lata, odkąd nastawiłam wino mniszkowe i rodzynkowe. Przez cały ten czas cierpliwie dojrzewały w piwnicy, czekając na swój moment. I wreszcie – w kwietniu – nadszedł czas wielkiego otwarcia: degustacja i oczywiście okolicznościowa sesja.  Nie jestem koneserką win, ale mniszkowe zaskoczyło mnie swoją słodyczą i delikatnym, ziołowym posmakiem. Z kolei rodzynkowe okazało się bardziej wytrawne, a przy tym lekko musujące – jakby samo postanowiło dodać sobie charakteru. Oba wyszły klarowne, z delikatnym pierścieniem osadu na szyjce butelki i niewielką ilością osadu na dnie – znak, że wino pracowało do końca, ale spokojnie i z klasą.  

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Wołowina w trzecim rzucie

 Co zrobić, jeśli zostało jeszcze trochę mięsa? - zastanawiała się Maud.  Jak wiele mięsa wołowego wcześniej upiekła, skoro z jego resztek mogła przygotować danie dla sześciu osób? - zastanawiałam się ja...  Chociaż upiekłam wołowinę specjalnie dla realizacji tego przepisu, to sądzę, że smakowała dokładnie tak jak smakowałaby ta "w trzecim rzucie". Proste, smaczne danie. Ps. A te marchewki pokrojone wzdłuż, zamiast w kostkę - fajnie było pokroić je inaczej niż zwykle. Czułam, że pastorowa patrzy mi na ręce. Wołowina w trzecim rzucie Receptura 3 szklanki pieczonej wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę 1/2 dużej, łagodnej cebuli, bardzo drobno posiekanej 2 łyżki tłuszczu spod pieczeni wołowej 2 łyżki przyrumienionej mąki 1 kostka bulionu wołowego 2 szklanki wrzątku 6 marchewek 1 funt (0,45 kg) groszku, świeżego lub z puszki   Pokrój marchewki wzdłuż, każda na cztery części, i ugotuj je w osolonej wodzie.  Usmaż cebulę na złoto w tłuszczu i dodaj przyrumienioną mąkę...