Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kurczaka, herbatniki na proszku do pieczenia

Zdziwiło mnie, że danie to nazwano zapiekanką, a że zdziwienie jest często początkiem szukania odpowiedzi, to swoje poszukiwania przeprowadziłam i ja. 

Okazuje się, że słowo angielskie słowo casserole, (a przypuszczam, że tego słowa użyto w oryginalnym przepisie) można tłumaczyć jako zapiekanka właśnie, ale też jako potrawka lub danie jednogarnkowe. Ba! Ten sam wyraz określa również owo naczynie do zapiekania!

Potrawa przygotowania wg przepisu Maud przypomina mi naszą rodzimą potrawkę z kurczaka. Być może byłoby lepiej, gdyby jej nazwa tak właśnie została przetłumaczona. Na szczęście nazwa nie ma wpływu na smak potrawy, zatem gdyby ktoś chciał spróbować casserole z kurczaka, to przepis poniżej.

W książce, z której przepisy realizuję, napisano że jeśli danie to planujemy podać w porze kolacji, to koniecznie z herbatnikami na proszku do pieczenia. Upiekłam zatem i herbatniki. Te kruche wytrawne ciasteczka pasują do wszystkiego. Można je podawać zarówno do sałaty jak i steku. Można je również zjeść z masłem i dżemem. Przepis na herbatniki wykorzystam pewnie jeszcze nie jeden raz. Rzeczywiście, najlepsze są prosto z pieca!

 

Zapiekanka z kurczaka

Receptura:

1 kurczak lub kura, pokrojony 

6 małych cebulek

1 mały pęczek selera naciowego, pokrojony w kostkę

sól i  pieprz

1 lub 2 szklanki konserwowego lub zielonego groszku

Posmaruj kurczaka roztopionym tłuszczem. Przełóż go razem z warzywami do brytfanny.  Piecz bez przykrycia w gorącym piekarniku, aż kurczak się zrumieni. Potem zalej go gorącą woda lub bulionem, przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. Na pół godziny przed podaniem dodaj groszek. Zagęść sos mąką.

 

Herbatniki na proszku do pieczenia

Receptura:

2 szklanki zwyklej mąki pszennej, przesianej przed odmierzeniem

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 łyżki masła

3/4 szklanki mleka

Za pomocą widelca wmieszaj masło. Wciąż mieszając widelcem, zrób ciasto, dodając 3/4 szklanki mleka. Przełóż ciasto na posypaną mąka stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość 1 cala. Wytnij herbatniki. Przełóż na nienatłuszczoną blach i piecz w gorącym piekarniku od 12 do 15 minut.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Zapiekanka z kurczaka ze strony nr 93

Herbatniki na proszku do pieczenia ze strony 58

7 przepisów zrealizowanych

101 pozostało do zrealizowania

 

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą