Ten wpis będzie oczywiście aktualizowany, ponieważ na rezultaty realizacji przepisu na wino rodzynkowe trzeba trochę poczekać.
Kilka tygodni temu przygotowałam rodzynkowy zacier. Niezwykle intensywnie pracował przez trzy dni. Po przefiltrowaniu schowałam wino w ciemne miejsce i wciąż czekam, aż ustanie proces fermentacji. Na razie wino pachnie dość intensywnie i alkoholem i drożdżami. Mam nadzieję, że drugi z zapachów zaniknie z czasem.
Gdy upewnię się, że wino już nie pracuje, zakorkuję butelki i odstawię na rok. O każdym z tych etapów planuję informować tutaj na bieżąco.
Wino rodzynkowe
Receptura:
1 funt (45 dag) rodzynek (3 szklanki)
1 galon (3,8 l) zimnej wody (20 szklanek)
2 funty (0,9 kg) białego cukru (4 1/2 szklanki)
1 łyżka suchych lub jedna kostka zwykłych drożdży
Gotuj rodzynki w wodzie przez jedną godzinę. Rozpuść cukier i pozostaw do przestygnięcia Przetrzyj rodzynki przez sito i wrzuć masę rodzynkową oraz drożdże. Pozostaw pod przykryciem na trzy dni. Następnie przecedź przez potrójnie złożona gazę i wlej do słoików. Przykryj materiałem i zaczekaj, aż ustanie proces fermentacji. Potem zakorkuj i odstaw na rok przed filtrowaniem do butelek.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Wino rodzynkowe ze strony146
10 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz