Przejdź do głównej zawartości

Wino rodzynkowe

 Ten wpis będzie oczywiście aktualizowany, ponieważ na rezultaty realizacji przepisu na wino rodzynkowe trzeba trochę poczekać. 

Kilka tygodni temu przygotowałam rodzynkowy zacier. Niezwykle intensywnie pracował przez trzy dni. Po przefiltrowaniu schowałam wino w ciemne miejsce i wciąż czekam, aż ustanie proces fermentacji. Na razie wino pachnie dość intensywnie i alkoholem i drożdżami. Mam nadzieję, że drugi z zapachów zaniknie z czasem.

Gdy upewnię się, że wino już nie pracuje, zakorkuję butelki i odstawię na rok. O każdym z tych etapów planuję informować tutaj na bieżąco.

  

Wino rodzynkowe

Receptura:

1 funt (45 dag) rodzynek (3 szklanki)

1 galon (3,8 l)  zimnej wody (20 szklanek)

2 funty (0,9 kg) białego cukru (4 1/2 szklanki)

1 łyżka suchych lub jedna kostka zwykłych drożdży 

Gotuj rodzynki w wodzie przez jedną godzinę. Rozpuść cukier i pozostaw do przestygnięcia Przetrzyj rodzynki przez sito i wrzuć masę rodzynkową oraz drożdże. Pozostaw pod przykryciem na trzy dni. Następnie przecedź przez potrójnie złożona gazę i wlej do słoików. Przykryj materiałem i zaczekaj, aż ustanie proces fermentacji. Potem zakorkuj i odstaw na rok przed filtrowaniem do butelek.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Wino rodzynkowe ze strony146

10 przepisów zrealizowanych

98 pozostało do zrealizowania



Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Pudding ryżowy pani B.

Coś mi te puddingi nie podchodzą... Mając w pamięci nasz rodzimy ryż na mleku zapiekany z jabłkami liczyłam na coś pysznego, a tutaj trochę mdło się zrobiło. No nic, działamy dalej :).     Pudding ryżowy pani B. Receptura 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli Wymieszaj ryż, mleko i sól w nasmarowanej masłem brytfannie. Przykryj i przez dwie godziny piecz w temperaturze 250 stopni F (120 stopni C), mieszaj od czasu do czasu. Włóż na noc do lodówki. Do ugotowanego ryżu dodaj:  1 szklankę mleka 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki białego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki wanilii 1/2 startej gałki muszkatołowej Delikatnie wymieszaj z ryżem, na wierzch połóż łyżeczkę masła. Przykryj i piecz przez około pół godziny w temperaturze 300 stopni F (150 stopni C), do chwili gdy zacznie się ścinać. Pudding jeszcze zgęstnieje. Podawaj ze śmietaną.