Przejdź do głównej zawartości

Wino rodzynkowe

 Ten wpis będzie oczywiście aktualizowany, ponieważ na rezultaty realizacji przepisu na wino rodzynkowe trzeba trochę poczekać. 

Kilka tygodni temu przygotowałam rodzynkowy zacier. Niezwykle intensywnie pracował przez trzy dni. Po przefiltrowaniu schowałam wino w ciemne miejsce i wciąż czekam, aż ustanie proces fermentacji. Na razie wino pachnie dość intensywnie i alkoholem i drożdżami. Mam nadzieję, że drugi z zapachów zaniknie z czasem.

Gdy upewnię się, że wino już nie pracuje, zakorkuję butelki i odstawię na rok. O każdym z tych etapów planuję informować tutaj na bieżąco.

  

Wino rodzynkowe

Receptura:

1 funt (45 dag) rodzynek (3 szklanki)

1 galon (3,8 l)  zimnej wody (20 szklanek)

2 funty (0,9 kg) białego cukru (4 1/2 szklanki)

1 łyżka suchych lub jedna kostka zwykłych drożdży 

Gotuj rodzynki w wodzie przez jedną godzinę. Rozpuść cukier i pozostaw do przestygnięcia Przetrzyj rodzynki przez sito i wrzuć masę rodzynkową oraz drożdże. Pozostaw pod przykryciem na trzy dni. Następnie przecedź przez potrójnie złożona gazę i wlej do słoików. Przykryj materiałem i zaczekaj, aż ustanie proces fermentacji. Potem zakorkuj i odstaw na rok przed filtrowaniem do butelek.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Wino rodzynkowe ze strony146

10 przepisów zrealizowanych

98 pozostało do zrealizowania



Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą