Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z łososia i ogórka

Sałatka ta została opisana przez autorki jako sałatka na zabiegane dni. Sporo w tym racji, bo robi się ją rzeczywiście ekspresowo. Koniecznie trzeba użyć makaronu w kształcie kolanek. W czasach Maud makarony o innym kształcie nie cieszyły się ponoć powodzeniem... 

Miałam pewne obawy, że sałatka będzie mdła, ale cytryna robi swoje!  Jeszcze dodam, że ozdabiając sałatkę najlepiej użyć cząstek cytryny (nie plasterków). Z cząstki łatwiej wycisnąć sok na sałatkę, a warto ją skropić cytryną tuż przed zjedzeniem.

  

Sałatka z łososia i ogórka

Receptura:

1 funt łososia z puszki

2 ½ szklanki zimnego, ugotowanego makaronu

2 średniej wielkości ogórki, pokrojone w plasterki

½ szklanki majonezu

1 łyżeczka soli

6 liści sałaty

1 cytryna

Wymieszaj składniki. Przed podaniem umieść na 2-3 godziny w lodówce (albo na lodzie). Wyłóż na chrupiące liście sałaty. Ozdób plasterkami ogórka, cytryny oraz łyżką majonezu.

Tuż przed przełożeniem sałatki na liście możesz je lekko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Porcja dla sześciu osób.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Sałatka z łososia i ogórka ze strony nr 63.

Przepisy na blogu zostały zapisane w formie, w jakiej zostały odręcznie wpisane w notatniku Maud.*

3 przepisy zrealizowane

105 pozostało do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

 


Komentarze

  1. To w tak razie wpiszę zapuszkowanego łososia na listę kolejnych zakupów :)
    Samodzielnie przygotowany na parze też się sprawdzi? Jak sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i taki łosoś (samodzielnie przygotowany) też będzie ok.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą