Sałatka ta została opisana przez autorki jako sałatka na zabiegane dni. Sporo w tym racji, bo robi się ją rzeczywiście ekspresowo. Koniecznie trzeba użyć makaronu w kształcie kolanek. W czasach Maud makarony o innym kształcie nie cieszyły się ponoć powodzeniem...
Miałam pewne obawy, że sałatka będzie mdła, ale cytryna robi swoje! Jeszcze dodam, że ozdabiając sałatkę najlepiej użyć cząstek cytryny
(nie plasterków). Z cząstki łatwiej wycisnąć sok na sałatkę, a warto ją
skropić cytryną tuż przed zjedzeniem.
Sałatka z łososia i ogórka
Receptura:
1 funt łososia z puszki
2 ½ szklanki zimnego, ugotowanego makaronu
2 średniej wielkości ogórki, pokrojone w plasterki
½ szklanki majonezu
1 łyżeczka soli
6 liści sałaty
1 cytryna
Wymieszaj składniki. Przed podaniem umieść na 2-3 godziny w lodówce (albo na lodzie). Wyłóż na chrupiące liście sałaty. Ozdób plasterkami ogórka, cytryny oraz łyżką majonezu.
Tuż przed przełożeniem sałatki na liście możesz je lekko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Porcja dla sześciu osób.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Sałatka z łososia i ogórka ze strony nr 63.
Przepisy na blogu zostały zapisane w formie, w jakiej zostały odręcznie wpisane w notatniku Maud.*
3 przepisy zrealizowane
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
To w tak razie wpiszę zapuszkowanego łososia na listę kolejnych zakupów :)
OdpowiedzUsuńSamodzielnie przygotowany na parze też się sprawdzi? Jak sądzisz?
Myślę, że i taki łosoś (samodzielnie przygotowany) też będzie ok.
Usuń