Już wiem, że nie jestem fanką tego nadzienia, ale sposób na polędwicę udającą kaczkę mi się spodobał. Może kiedyś jeszcze wykorzystam zdobyte umiejętności, tyle że nadzienie będzie inne... Jabłka występujące w tytule dania zaprezentuję w kolejnym wpisie.
Nadziewana niby-kaczka wieprzowa w jabłkach
Receptura
Farsz
3 1/4 szklanki tartego suchego chleba
1/4 szklanki drobno posiekanej solonej wieprzowiny
1 średnia cebula drobno posiekana
sól, pieprz, cząber
Podsmaż soloną wieprzowinę i cebulę, aż cebula zmięknie, dodaj tarty chleb i przyprawy. Zwilż odrobiną wody lub rosołu drobiowego.
Niby-kaczka
2 duże polędwice wieprzowe
1/2 szklanki pasków solonej wieprzowiny
Wybierz dwie duże wieprzowe polędwice, natnij je wzdłuż, nie rozcinając do końca. Rozbij mięso, aż powstaną dwa prostokąty. Włóż farsz miedzy bitki i zeszyj je ze sobą. Możesz w tym celu użyć szpikulców do szaszłyków lub wykałaczek. Na polędwicach ułóż paski solonej wieprzowiny. Wstaw do gorącego piekarnika i najpierw piecz w bardzo wysokiej temperaturze (10 min w temperaturze 425 stopni F/220 stopni C), potem nastaw niższą (25 do 30 min. w temperaturze 325 stopni F/160 stopni C).
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Nadziewana niby-kaczka wieprzowa w jabłkach ze strony 37
48 przepisów zrealizowano
Komentarze
Prześlij komentarz