Przejdź do głównej zawartości

Nadziewana niby-kaczka w jabłkach

 Już wiem, że nie jestem fanką tego nadzienia, ale sposób na polędwicę udającą kaczkę mi się spodobał. Może kiedyś jeszcze wykorzystam zdobyte umiejętności, tyle że nadzienie będzie inne... Jabłka występujące w tytule dania zaprezentuję w kolejnym wpisie.

 Nadziewana niby-kaczka wieprzowa w jabłkach

Receptura

Farsz

3 1/4 szklanki tartego suchego chleba

1/4 szklanki drobno posiekanej solonej wieprzowiny

1 średnia cebula drobno posiekana

sól, pieprz, cząber

Podsmaż soloną wieprzowinę i cebulę, aż cebula zmięknie, dodaj tarty chleb i przyprawy. Zwilż odrobiną wody lub rosołu drobiowego.


Niby-kaczka

2 duże polędwice wieprzowe

1/2 szklanki pasków solonej wieprzowiny 

Wybierz dwie duże wieprzowe polędwice, natnij je wzdłuż, nie rozcinając do końca. Rozbij mięso, aż powstaną dwa prostokąty. Włóż farsz miedzy bitki i zeszyj je ze sobą. Możesz w tym celu użyć szpikulców do szaszłyków lub wykałaczek. Na polędwicach ułóż paski solonej wieprzowiny. Wstaw do gorącego piekarnika i najpierw piecz w bardzo wysokiej temperaturze (10 min w temperaturze 425 stopni F/220 stopni C), potem nastaw niższą (25 do 30 min. w temperaturze 325 stopni F/160 stopni C).

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Nadziewana niby-kaczka wieprzowa w jabłkach ze strony 37

48 przepisów zrealizowano

60 pozostało do zrealizowania


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Trzy lata w butelce czyli czas na efekt

Minęły już trzy lata, odkąd nastawiłam wino mniszkowe i rodzynkowe. Przez cały ten czas cierpliwie dojrzewały w piwnicy, czekając na swój moment. I wreszcie – w kwietniu – nadszedł czas wielkiego otwarcia: degustacja i oczywiście okolicznościowa sesja.  Nie jestem koneserką win, ale mniszkowe zaskoczyło mnie swoją słodyczą i delikatnym, ziołowym posmakiem. Z kolei rodzynkowe okazało się bardziej wytrawne, a przy tym lekko musujące – jakby samo postanowiło dodać sobie charakteru. Oba wyszły klarowne, z delikatnym pierścieniem osadu na szyjce butelki i niewielką ilością osadu na dnie – znak, że wino pracowało do końca, ale spokojnie i z klasą.  

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Wołowina w trzecim rzucie

 Co zrobić, jeśli zostało jeszcze trochę mięsa? - zastanawiała się Maud.  Jak wiele mięsa wołowego wcześniej upiekła, skoro z jego resztek mogła przygotować danie dla sześciu osób? - zastanawiałam się ja...  Chociaż upiekłam wołowinę specjalnie dla realizacji tego przepisu, to sądzę, że smakowała dokładnie tak jak smakowałaby ta "w trzecim rzucie". Proste, smaczne danie. Ps. A te marchewki pokrojone wzdłuż, zamiast w kostkę - fajnie było pokroić je inaczej niż zwykle. Czułam, że pastorowa patrzy mi na ręce. Wołowina w trzecim rzucie Receptura 3 szklanki pieczonej wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę 1/2 dużej, łagodnej cebuli, bardzo drobno posiekanej 2 łyżki tłuszczu spod pieczeni wołowej 2 łyżki przyrumienionej mąki 1 kostka bulionu wołowego 2 szklanki wrzątku 6 marchewek 1 funt (0,45 kg) groszku, świeżego lub z puszki   Pokrój marchewki wzdłuż, każda na cztery części, i ugotuj je w osolonej wodzie.  Usmaż cebulę na złoto w tłuszczu i dodaj przyrumienioną mąkę...