Przejdź do głównej zawartości

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)

 


 Jabłka do kaczki

Receptura

4 jabłka

4 łyżeczki cukru

4 łyżki masła

Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Jabłka  ze strony 38

49 przepisów zrealizowano

59 pozostało do zrealizowania


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą

Muffiny Frede

 Muffiny Frede. Ciekawa jestem, czy kiedyś pokuszę się o upieczenie ich z użyciem tłuszczu z bekonu... Muffiny Frede Receptura 3 łyżki masła, smalcu albo tłuszczu z bekonu 3 łyżki białego cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 szklanka zwyklej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Rozetrzyj masło z cukrem, następnie połącz masę z jajkiem. Stopniowo dolewaj mleko, na przemian z przesianymi przez sito suchymi składnikami, lekko roztrzepując. Piecz w natłuszczonych foremkach wypełnionych do 2/3 wysokości, w temperaturze 400 stopni F (190 stopni C) przez 20 do 25 minut.