Przejdź do głównej zawartości

Słodkie bułeczki Anity

Słodkie bułeczki Anity upiekłam już w styczniu tego roku.  Zrobiłam zdjęcia wypieków, zjadłam jedną (jeszcze ciepłą) bułkę i... zapomniałam umieścić zdjęcie i przepis na blogu. Robię to dziś, zwiększając tym samym liczbę zrealizowanych przepisów do czterdziestu trzech. Wkrótce kolejne :).


Słodkie bułeczki Anity

Receptura

1 opakowanie suchych drożdży

1 łyżeczka białego cukru

1/2 szklanki ciepłej wody

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki margaryny

3/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki białego cukru

2 jajka

2  3/4 szklanki mąki


Rozmiękcz drożdże 1 łyżeczką cukru w 1/2 szklanki ciepłej wody.

Podgrzej mleko i gorące przelej do miski z tłuszczem, solą oraz cukrem. Zamieszaj i zaczekaj, aż nieco ostygnie. Starannie roztrzep jajka i przelej je do miski z drożdżami. Dodawaj mąkę szklanka po szklance, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może lepić się do ścianek naczynia.

Przełóż masę na przyprószoną mąką stolnicę i ugniataj przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Nasmaruj tłuszczem dużą miskę, włóż do niej ciasto i obróć, aby natłuścić powierzchnię. Przykryj ciasto natłuszczonym papierem do pieczenia oraz czystą ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę, aby wyrosło, podwajając rozmiary. 

Przyklep ciasto i podziel je na dwie kule. Na 10 minut pozostaw pod przykryciem na stolnicy. Każdą kulę podziel na 10 fragmentów, z których utoczysz kulki. Ułóż je w odstępie 2 cali (5 cm) na natłuszczonej blasze. Wierzchy posmaruj roztopionym masłem. Przykryj tłustym papierem do pieczenia oraz czystą ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut, aby ciasto dwukrotnie zwiększyło objętość. Piecz w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 15 do 20 minut.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Słodkie bułeczki Anity ze strony 133

43 przepisy zrealizowane

65 pozostało do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynata z zielonych pomidorów

Przepis na danie, którego nazwę przetłumaczono w książce "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" na język polski raz jako marynata ( str. 124, 132 i 169), innym zaś razem (str. 110), jako konfitura z zielonych pomidorów. Ciekawy smak, mieszanka octu i słodyczy.  Konfitura vel marynata zaczeka w słoiku na dorsza w cieście (str. 110), bo ponoć świetnie pasuje do tego dania! Marynata z zielonych pomidorów Receptura 4 kg zielonych pomidorów 2,75 kg cebuli 8 szklanek solanki (1 szklanka soli na 8 szklanek wody) 4 szklanki białego octu 2 szklanki wody 1 czerwona papryczka 5 i 1/2 szklanki brązowego cukru 5 i 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki mieszanych przypraw do marynaty (czarny pieprz, gorczyca, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra), luźno związanych w potrójnie złożonej gazie 2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy   Przepuść pomidory i cebulę przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczkach lub poszatkuj z grubsza w ro...

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.