Słodkie bułeczki Anity upiekłam już w styczniu tego roku. Zrobiłam zdjęcia wypieków, zjadłam jedną (jeszcze ciepłą) bułkę i... zapomniałam umieścić zdjęcie i przepis na blogu. Robię to dziś, zwiększając tym samym liczbę zrealizowanych przepisów do czterdziestu trzech. Wkrótce kolejne :).
Słodkie bułeczki Anity
Receptura
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka białego cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki margaryny
3/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki białego cukru
2 jajka
2 3/4 szklanki mąki
Rozmiękcz drożdże 1 łyżeczką cukru w 1/2 szklanki ciepłej wody.
Podgrzej mleko i gorące przelej do miski z tłuszczem, solą oraz cukrem. Zamieszaj i zaczekaj, aż nieco ostygnie. Starannie roztrzep jajka i przelej je do miski z drożdżami. Dodawaj mąkę szklanka po szklance, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może lepić się do ścianek naczynia.
Przełóż masę na przyprószoną mąką stolnicę i ugniataj przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Nasmaruj tłuszczem dużą miskę, włóż do niej ciasto i obróć, aby natłuścić powierzchnię. Przykryj ciasto natłuszczonym papierem do pieczenia oraz czystą ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę, aby wyrosło, podwajając rozmiary.
Przyklep ciasto i podziel je na dwie kule. Na 10 minut pozostaw pod przykryciem na stolnicy. Każdą kulę podziel na 10 fragmentów, z których utoczysz kulki. Ułóż je w odstępie 2 cali (5 cm) na natłuszczonej blasze. Wierzchy posmaruj roztopionym masłem. Przykryj tłustym papierem do pieczenia oraz czystą ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut, aby ciasto dwukrotnie zwiększyło objętość. Piecz w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 15 do 20 minut.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Słodkie bułeczki Anity ze strony 133
43 przepisy zrealizowane
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz