Przejdź do głównej zawartości

Słodkie bułeczki Anity

Słodkie bułeczki Anity upiekłam już w styczniu tego roku.  Zrobiłam zdjęcia wypieków, zjadłam jedną (jeszcze ciepłą) bułkę i... zapomniałam umieścić zdjęcie i przepis na blogu. Robię to dziś, zwiększając tym samym liczbę zrealizowanych przepisów do czterdziestu trzech. Wkrótce kolejne :).


Słodkie bułeczki Anity

Receptura

1 opakowanie suchych drożdży

1 łyżeczka białego cukru

1/2 szklanki ciepłej wody

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki margaryny

3/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki białego cukru

2 jajka

2  3/4 szklanki mąki


Rozmiękcz drożdże 1 łyżeczką cukru w 1/2 szklanki ciepłej wody.

Podgrzej mleko i gorące przelej do miski z tłuszczem, solą oraz cukrem. Zamieszaj i zaczekaj, aż nieco ostygnie. Starannie roztrzep jajka i przelej je do miski z drożdżami. Dodawaj mąkę szklanka po szklance, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może lepić się do ścianek naczynia.

Przełóż masę na przyprószoną mąką stolnicę i ugniataj przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Nasmaruj tłuszczem dużą miskę, włóż do niej ciasto i obróć, aby natłuścić powierzchnię. Przykryj ciasto natłuszczonym papierem do pieczenia oraz czystą ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę, aby wyrosło, podwajając rozmiary. 

Przyklep ciasto i podziel je na dwie kule. Na 10 minut pozostaw pod przykryciem na stolnicy. Każdą kulę podziel na 10 fragmentów, z których utoczysz kulki. Ułóż je w odstępie 2 cali (5 cm) na natłuszczonej blasze. Wierzchy posmaruj roztopionym masłem. Przykryj tłustym papierem do pieczenia oraz czystą ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 45 minut, aby ciasto dwukrotnie zwiększyło objętość. Piecz w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 15 do 20 minut.

 "Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Słodkie bułeczki Anity ze strony 133

43 przepisy zrealizowane

65 pozostało do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą

Muffiny Frede

 Muffiny Frede. Ciekawa jestem, czy kiedyś pokuszę się o upieczenie ich z użyciem tłuszczu z bekonu... Muffiny Frede Receptura 3 łyżki masła, smalcu albo tłuszczu z bekonu 3 łyżki białego cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 szklanka zwyklej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Rozetrzyj masło z cukrem, następnie połącz masę z jajkiem. Stopniowo dolewaj mleko, na przemian z przesianymi przez sito suchymi składnikami, lekko roztrzepując. Piecz w natłuszczonych foremkach wypełnionych do 2/3 wysokości, w temperaturze 400 stopni F (190 stopni C) przez 20 do 25 minut.