Maud uwielbiała smak cytryny, cytrynowa krajanka była pewnie jednym z jej ulubionych smakołyków. Przepis jest prosty i szybki. Ciasto na spód i wierzch, to coś w rodzaju wzbogaconej kokosami kruszonki. Na spodzie blaszki trzeba je ugnieść, a po wylaniu masy cytrynowej równomiernie na masę rozsypać. Sposób wykonania kojarzy mi się z naszą szarlotką "sypaną", jeśli ktoś wie o czym piszę...
Krajanka cytrynowa
Receptura
Zacznij od przygotowania masy:
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki
3/4 szklanki wody
1 jajko (lekko roztrzepane)
1 cytryna (starta skórka i sok)
Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę.
Wymieszaj cukier i mąkę, wciąż mieszając dolej wodę i lekko roztrzepane jajko. Zagotuj, nie przerywając mieszania. Po uzyskaniu gładkiej, dość gęstej masy, zdejmij z ognia, dodaj skórkę oraz sok z cytryny.
Ciasto na spód i wierzch krajanki:
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, zmieszaj z masłem. Dodaj cukier, wiórki kokosowe i pokruszone herbatniki. Połowę ciasta wyłóż i równomiernie rozprowadź na posmarowanej masłem blasze o rozmiarach 9x9 cali (23 x 23 cm). Mocno ugnieć. Nałóż masę, na wierzchu rozprowadź resztę ciasta. Piecz ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 350 stopni F (180 stopni C) do przyrumienienia. Po ostudzeniu pokrój na małe kwadraty.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Krajankę cytrynową ze strony 80
42 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz