Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety. Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...
Szwajcarska zupa ziemniaczana
Receptura
4 ziemniaki średniej wielkości
1 mała biała rzepa
1 mała cebula
3 szklanki wrzątku
4 szklanki gorącego mleka
4 łyżki masła
1/3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę.
Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą po gotowaniu oraz 4 szklanki gorącego mleka.
W rondelku zrób jasną zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do zupy, ubijaj trzepaczką, aż wszystko się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Szwajcarską zupę ziemniaczaną ze strony55
41 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz