Pudding z przepisu Nory Lefurgey (potem Campbell), starej przyjaciółki Maud z Cavendish na Wyspie Księcia Edwarda, jest bardzo kremowy i delikatny. Zawarta w piankach marshmallows żelatyna nie scaliła jednak deseru tak, jak się spodziewałam (bo czy puddingu nie kroi się nożem?).
Może to kwestia wielkości pianek, których użyłam (jakiej wielkości były pianki marshmallows w czasach Maud?), następnym razem dodam ich więcej lub wzbogacę masę żelatyną. A może pudding o konsystencji naszego budyniu też jest ok?
Pudding Nory
Receptura
2 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki zimnego mleka
15 sztuk marshmallows
szczypta soli
posiekany ananas
wiórki kokosowe
bita śmietana
W gorącym mleku rozmieszaj ćwierć szklanki cukru, w zimnym mleku rozpuść skrobię kukurydzianą i wlej do gorącego mleka z cukrem. Zdejmij z ognia, wrzuć marshmallows i mieszaj do ich rozpuszczenia. Dodaj szczyptę soli.
Przelej do formy. Podawaj na zimno, z kawałkami ananasa pod porcją, posypaną wiórkami kokosowymi i ozdobioną kleksem z bitej śmietany.
Wystarczy dla czterech do pięciu osób.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Pudding Nory ze strony 96
40 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz