Dżem który widzicie na zdjęciu przygotowałam ścisłe wg przepisu L. M. Montgomery (proporcje) oraz wg wskazówek autorek opracowania (gotowanie całości po dodaniu śliwek).
Przez sugerowane 20 minut gotowania śliwki nie zdążyły się rozgotować, woda zaś znacząco zredukować i finalnie powstały raczej owoce w syropie, niż dżem. Może jednak Maud gotowała owoce dłużej?
Dżem śliwkowy
Receptura
Zważ owoce i weź trzy razy mniej jabłek. Obierz jabłka i pokrój je na drobne kawałki.
Odmierz tyle cukru, ile ważą owoce, oraz tyle wody, żeby zdołał się całkowicie w niej rozpuścić. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć jabłka i gotuj je aż do miękkości. Potem dodaj śliwki i czekaj, aż zaczną się gotować.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Dżem śliwkowy ze strony 25
38 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz