Internet jest pełen różnych wariantów tego przepisu (Tomato Aspic): czysta galaretka z soku pomidorowego, galaretka z dodatkiem całych pomidorów, z selerem naciowym czy pietruszką... Dochodzę do wniosku, że w swoich zapiskach Maud notowała przepis bazowy, który zapewne, w miarę dostępności składników, urozmaicała. Wersja zaprezentowana poniżej nie przypadła mi do gustu, ale to pewnie też kwestia wyrobienia upodobań kulinarnych. Może gdybym nigdy nie poznała smaku naszej galaretki drobiowo-wołowej, byłoby łatwiej ;).
Sałatka w galaretce pomidorowej
Receptura
2 szklanki soku pomidorowego
2 łyżki łagodnego, białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
nieco liścia laurowego
1 plasterek cebuli
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody
zielony groszek lub drobno poszatkowana kapusta
Zagotuj sok pomidorowy z dodatkami i od razu zdejmij z ognia.
Namocz na 5 minut żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie wlej ją do soku. Zamieszaj i przelej do foremek, pozostaw do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie zastygać, dodaj dwie łyżeczki warzyw do każdej foremki, delikatnie zamieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu. Stężałą galaretkę przełóż na gniazdko z liści sałaty. Osobno podaj sos sałatkowy.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Sałatka w galaretce pomidorowej ze strony 64
37 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz