Puszyste kulki ziemniaczane, czyli ziemniaki w jakże dekoracyjnej formie! Maud radzi podawać je na gorąco, nam bardziej smakowały jako zimne przekąski.
Puszyste kulki ziemniaczane
Receptura
2 szklanki ugotowanych przetartych ziemniaków (przez praskę lub przez sito)
2 łyżki masła
2 roztrzepane jajka
1/2 szklanki mleka lub śmietany
Zmieszaj masło z ciepłymi ziemniakami. Dodaj dwa jajka, roztrzepywane tak długo, aż się spienią, potem mleko lub śmietanę. Przypraw do smaku. Dobrze ubij i wykładaj łyżką na natłuszczoną blachę w odległości 2 cali (5 cm) od siebie. Piecz kulki w temperaturze 450 stopni F - 230 stopni C, aż lekko zbrązowieją. Obserwuj uważnie. Podawaj gorące.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Puszyste kulki ziemniaczane ze strony 40
31 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz