Do tej pory nigdy nie przygotowywałam wołowiny, zatem nie moglam liczyć na jej resztki z dnia poprzedniego. Jednak chcieć, to móc. Po przygotowaniu wołowiny, sama zapiekanka pasterska, to proste do wykonania danie.
Zapiekanka pasterska
Receptura:
3 szklanki wołowiny
2 łyżki tłuszczu z bekonu
1/2 cebuli
1/2 łodygi selera naciowego
wrzątek
2 łyżki masła
1/2 szklanki zimnej wody
4 szklanki ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w plasterki
Pokrój zimne mięso wołowe w kostkę o boku 1 cal ( 1,25 cm ) i podsmaż je na rumiano w tłuszczu z bekonu .
Dodaj drobno posiekane pół cebuli i seler. Zalej wrzątkiem i przez godzinę gotuj na małym ogniu . Zagęść mąką starannie wymieszaną z zimną wodą. Na dnie garnka do zapiekania ułóż plastry ziemniaków, wyłóż mięso i zalej sosem. Na wierzchu ponownie ułóż warstwę ziemniaków . Piecz w temperaturze 400 stopni F ( 200 stopni C ), aż będzie gorące .
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Zapiekanka paterska ze strony 62
26 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz