"Bardzo smaczne" - taką notatkę poczyniła Maud w swoim notatniku obok tego przepisu. Scones, to brytyjskie ciasteczka wywodzące się ze Szkocji. Upiekłam ich słodką wersję i potwierdzam - są bardzo smaczne. Może wrócę do tego przepisu w wersji wytrawnej.
Szkockie scones
Receptura:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek margaryny
2 jajka
1/2 szklanki mleka
dżem lub marmolada
Przesyp przez sito suche składniki, wymieszaj z tłuszczem, a następnie z jajkami i mlekiem. Wyrobione ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta (grubość ciasta na ok 0,6 cm).
Rozsmaruj dżem lub marmoladę na połowie ciasta, przykryj druga połową i delikatnie dociśnij. Wytnij kwadraty, a następnie trójkąty. Lekko posmaruj mlekiem, aby ciastka ładnie się zrumieniły.
Piecz w gorącym piekarniku (230 stopni C) przez 10 do 12 minut.
Scones wytrawne: Zrezygnuj z dodawania cukru oraz dżemu i rozprowadź po cieście 3/4 szklanki tartego sera albo paprykowego serka kremowego. Scones świetnie nadają się do sałatek.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Szkockie scones ze strony 111
25 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz