Lubię wszelkie warzywa w marynacie, zatem pewnie i młode buraczki wg przepisu Maud będą mi smakowały. Upewnię się za trzy tygodnie.
Receptura:
Starannie wyszoruj 8 szklanek młodych buraków. Pozostaw ogonki i 2 1/2 cm naci. Gotuj w słonej wodzie do miękkości. Zdejmij skórki pod zimną wodą. Jeśli buraki są małe, pozostaw je w całości. Jeśli nie, pokrój je w równe plastry. Przełóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą o następującym składzie:
2 szklanki białego octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Gotuj przez 5 minut, potem zalej buraki w słoikach i zakręć. Do spożycia po trzech tygodniach.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Marynowane buraki ze strony 95
22 przepisy zrealizowane
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz