Wygląda niepozornie, ale wnętrze ma bogate! Do tego pięknie pachnie pomarańczą.
Przepis pochodzi od Marion Webb. Matki Eleine Crawford, a babki Kelly Crawford - autorek opracowania "Kuchnia z Zielonego Wzgórza".
Marion Webb (po mężu Laird) wraz z czwórką rodzeństwa wychowała się na farmie, którą dziś znamy jako "Green Gables".
Na zdjęciu, które znajdziecie tutaj, Marion stoi w towarzystwie syna L. M. Montgomery, Chestera.
Ciasto pomarańczowe Marion
Receptura:
1/2 szklanki masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki zsiadłego mleka
2 szklanki zwyklej maki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szklanka rodzynek
1 pomarańcza (skórka i miąższ)
można też dodać 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Rozetrzyj masło z cukrem. Wymieszaj z dobrze roztrzepanymi jajami. Rozpuść sodę w zsiadłym mleku i dodaj do masy. Następnie dodaj mąkę i sól. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, usuń pestki i pokrój miąższ drobno razem z rodzynkami. dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj. Piecz w temperaturze 350 stopni F/180 stopni C.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciasto pomarańczowe Marion ze strony 29
21 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz