Przejdź do głównej zawartości

Chleb kukurydziany pani Fisher

Nigdy wcześniej nie używałam w kuchni mąki kukurydzianej. Również sam sposób wykonania chleba kukurydzianego był dla mnie nowością. Ależ to gotowanie wg Maud wciąga! :)

Chleb jest słodkawy, kromka posmarowana masłem, w towarzystwie szklanki mleka, smakuje... sielsko!

 Na zakończenie dodam tylko, że pani Fisher pracowała w Macdonald College w Montrealu, gdzie studiowała Frede Campbell. Frede była kuzynką i bratnią duszą Maud.

 

Chleb kukurydziany pani Fisher

Receptura

1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła

1/4 szklanki wrzątku

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Odmierz pierwsze cztery składniki i przełóż je do miski.  Połącz z wrzątkiem, pozostaw do ostudzenia.

Następnie dodaj roztrzepane żółtka i mleko. Przesiej przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj energicznie. Ostrożnie połącz  masę z dwoma ubitymi na sztywno białkami.


Piecz przez pół godziny w blasze o wymiarach 20x20x5 cm lub w foremkach do muffinek w 190 stopniach C.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Chleb kukurydziany pani Fisher ze strony 65

23 przepisy zrealizowane

85 pozostało do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą