Nigdy wcześniej nie używałam w kuchni mąki kukurydzianej. Również sam sposób wykonania chleba kukurydzianego był dla mnie nowością. Ależ to gotowanie wg Maud wciąga! :)
Chleb jest słodkawy, kromka posmarowana masłem, w towarzystwie szklanki mleka, smakuje... sielsko!
Na zakończenie dodam tylko, że pani Fisher pracowała w Macdonald College w Montrealu, gdzie studiowała Frede Campbell. Frede była kuzynką i bratnią duszą Maud.
Chleb kukurydziany pani Fisher
Receptura
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
1/4 szklanki wrzątku
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Odmierz pierwsze cztery składniki i przełóż je do miski. Połącz z wrzątkiem, pozostaw do ostudzenia.
Następnie dodaj roztrzepane żółtka i mleko. Przesiej przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj energicznie. Ostrożnie połącz masę z dwoma ubitymi na sztywno białkami.
Piecz przez pół godziny w blasze o wymiarach 20x20x5 cm lub w foremkach do muffinek w 190 stopniach C.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Chleb kukurydziany pani Fisher ze strony 65
23 przepisy zrealizowane
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz