Przejdź do głównej zawartości

Wino mniszkowe

 

 Ale "było zbierane"! W słoneczny dzień, w grupie przyjaciół! Oby wino mniszkowe z przepisu Maud się udało, bo testować będziemy w podobnym gronie. Uzbieraliśmy wspólnie tyle kwiatów mniszka lekarskiego, że wystarczyło również na przygotowanie syropu z tego ziela. 

Wino wciąż pracuje i takie właśnie "zapracowane" mam zamknąć szczelnie korkiem w butelkach. Ciekawa jestem, czy przez te kilka miesięcy wino się wyklaruje, czy butelka wytrzyma... Dam znać :).


 



 

Wino mniszkowe

Receptura:

2 kwarty (1,9 l) kwiatów mniszka

2 cytryny

1  1/2 kg cukru

1 kostka drożdży (lub torebka suchych drożdży winiarskich)


Przez trzy minuty gotuj kwiaty mniszka w czterech kwartach (3,8 l ) wody. Odcedź i wyrzuć wygotowane rośliny. Dodaj pokrojone cytryny, wsyp cukier, ponownie gotuj przez trzy minuty. Zdejmij z ognia, pozostaw do wystudzenia.

Do zimnego napoju wrzuć pół kromki suchego chleba z kostką drożdży. Jeśli używasz drożdży winiarskich, rozmieszaj je w płynie. Pozostaw w spokoju, aż zacznie bulgotać, przynajmniej na 24 godziny, lekko przykryte. Przefiltruj i szczelnie zakorkuj.

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Wino mniszkowe ze strony 89

16 przepisów zrealizowanych

92 pozostały do zrealizowania

Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą