Ale "było zbierane"! W słoneczny dzień, w grupie przyjaciół! Oby wino mniszkowe z przepisu Maud się udało, bo testować będziemy w podobnym gronie. Uzbieraliśmy wspólnie tyle kwiatów mniszka lekarskiego, że wystarczyło również na przygotowanie syropu z tego ziela.
Wino wciąż pracuje i takie właśnie "zapracowane" mam zamknąć szczelnie korkiem w butelkach. Ciekawa jestem, czy przez te kilka miesięcy wino się wyklaruje, czy butelka wytrzyma... Dam znać :).
Wino mniszkowe
Receptura:
2 kwarty (1,9 l) kwiatów mniszka
2 cytryny
1 1/2 kg cukru
1 kostka drożdży (lub torebka suchych drożdży winiarskich)
Przez trzy minuty gotuj kwiaty mniszka w czterech kwartach (3,8 l ) wody. Odcedź i wyrzuć wygotowane rośliny. Dodaj pokrojone cytryny, wsyp cukier, ponownie gotuj przez trzy minuty. Zdejmij z ognia, pozostaw do wystudzenia.
Do zimnego napoju wrzuć pół kromki suchego chleba z kostką drożdży. Jeśli używasz drożdży winiarskich, rozmieszaj je w płynie. Pozostaw w spokoju, aż zacznie bulgotać, przynajmniej na 24 godziny, lekko przykryte. Przefiltruj i szczelnie zakorkuj.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Wino mniszkowe ze strony 89
16 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz