Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z przecierem jabłkowym

Ciasto z przecierem jabłkowym z przepisu L.M. Montgomery jest w smaku bardzo podobne do naszego rodzimego ciasta nazwywanego przez jednych "ciastem wiewiórką" , a przez drugich mniej urokliwie, "ciastem salcesonem". W obu przepisach, wyspiarskim i polskim, wśród składników prym wiodą jabłka (odpowiednio przecier jabłkowy i jabłka pokrojone w kostkę), bakalie i  przyprawy korzenne. 

Maud zaznaczyła, że ciasto to można przechowywać do dwóch tygodni. Pewnie to prawda, ale nam nie udało się tego sprawdzić... 

 


 


 

Ciasto z przecierem jabłkowym

Receptura:

1 szklanka białego cukru

3/4 szklanki rozpuszczonego masła

2 jajka

1  1/2 szklanki przecieru jabłkowego

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1  1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonych goździków

1 szklanka pokrojonych rodzynek z usuniętymi pestkami

1 szklanka poszatkowanych daktyli

1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich

 

Starannie wymieszaj cukier i rozpuszczone masło. Wymieszaj z jajkami, a następnie z przecierem jabłkowym.

Połącz i przesyp przez sitko suche składniki. Wymieszaj bakalie i obficie posyp je mieszanka mączną. Następnie dodaj do nich całą resztę suchej mieszanki i połącz z mieszanką z przecierem jabłkowym. mieszaj dokładnie przez dwie minuty.

Piecz w temperaturze 350 stopni F (180 stopni C) przez 50 do 60 minut lub do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od boku formy.

Ciasto można przechowywać przez dwa tygodnie. 

"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na: 

Ciasto z przecierem jabłkowym ze strony 59

17 przepisów zrealizowanych

91 pozostały do zrealizowania


Blog:  Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Succotash

Succotash w najprostszej wersji, czyli fasola z kukurydzą w roli głównej. W Stanach Zjednoczonych podaje się to danie w Święto Dziękczynienia.     Succotash Receptura 3 szklanki fasoli 1 puszka miękkiej kukurydzy (14 uncji, czyli ok. 400 g) 1 szklanka dobrego mleka 1 łyżka masła pieprz i sól Namocz fasolę poprzedniego dnia (musi się moczyć przynajmniej 4 godziny). Powoli zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ziarna zaczną pękać. Uzupełnij wodę, aby fasola przez cały czas pozostawała pod jej powierzchnią. Gdy fasola będzie dochodziła, woda powinna odparować. Dodaj kukurydzę, mleko, masło oraz sól i pieprz do smaku.

Jabłka (do kaczki)

 Jedno z jabłek straciło fason, ale wszystkie były pyszne! :)    Jabłka do kaczki Receptura 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 4 łyżki masła Gdy polędwice się pieką, przygotuj jabłka. Wykorzystaj duże i kwaśne owoce, które zachowują kształt. Włóż jabłka do rondla, wlej odrobinę wody, przykryj szczelnie i postaw na średnim ogniu. Gdy jabłka zmiękną ułóż je w naczyniu do pieczenia, lekko posyp cukrem i obłóż hojnie kawałkami masła. (łyżka masła na jedno jabłko będzie w sam raz). Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika, żeby jabłka gotowały się w parze z masłem, aż będą bardzo miękkie i niemal przeźroczyste. Ułóż je wokół "kaczki".

Szwajcarska zupa ziemniaczana

Szwajcarska zupa ziemniaczana, to przygotowana z jasnych warzyw i mleka delikatna  zupa - krem. Niewiele składników i nieskomplikowany przepis, to niewątpliwie jej zalety.  Delikatna w smaku, mocno warzywna z lekką słodyczą mleka w tle. W przepisie nie ma słowa o groszku ptysiowym i prażonym słoneczniku jako dodatku do tej zupy, ale ja wzbogacę ją w ten właśnie sposób. Myślę, że Maud się nie obrazi...     Szwajcarska zupa ziemniaczana Receptura 4 ziemniaki średniej wielkości 1 mała biała rzepa 1 mała cebula 3 szklanki wrzątku 4 szklanki gorącego mleka 4 łyżki masła 1/3 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na połówki. Obierz i pokrój na plastry rzepę. Podgotuj je przed 10 minut, odcedź. Do ziemniaków i rzepy dodaj pokrojoną w plastry cebulę i 3 szklanki wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, ale nie wylewaj wody. Przetrzyj warzywa przez sito (albo zmiksuj w mikserze elektrycznym). Włóż przetarte warzywa do garnka, dodaj wodę pozostałą