Ciasto z przecierem jabłkowym z przepisu L.M. Montgomery jest w smaku bardzo podobne do naszego rodzimego ciasta nazwywanego przez jednych "ciastem wiewiórką" , a przez drugich mniej urokliwie, "ciastem salcesonem". W obu przepisach, wyspiarskim i polskim, wśród składników prym wiodą jabłka (odpowiednio przecier jabłkowy i jabłka pokrojone w kostkę), bakalie i przyprawy korzenne.
Maud zaznaczyła, że ciasto to można przechowywać do dwóch tygodni. Pewnie to prawda, ale nam nie udało się tego sprawdzić...
Ciasto z przecierem jabłkowym
Receptura:
1 szklanka białego cukru
3/4 szklanki rozpuszczonego masła
2 jajka
1 1/2 szklanki przecieru jabłkowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 szklanka pokrojonych rodzynek z usuniętymi pestkami
1 szklanka poszatkowanych daktyli
1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Starannie wymieszaj cukier i rozpuszczone masło. Wymieszaj z jajkami, a następnie z przecierem jabłkowym.
Połącz i przesyp przez sitko suche składniki. Wymieszaj bakalie i obficie posyp je mieszanka mączną. Następnie dodaj do nich całą resztę suchej mieszanki i połącz z mieszanką z przecierem jabłkowym. mieszaj dokładnie przez dwie minuty.
Piecz w temperaturze 350 stopni F (180 stopni C) przez 50 do 60 minut lub do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od boku formy.
Ciasto można przechowywać przez dwa tygodnie.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciasto z przecierem jabłkowym ze strony 59
17 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz