Wyspa Księcia Edwarda "ziemniakiem stoi", a ziemniaki pieczone w mundurkach, to klasyka gatunku! Natarta przed pieczeniem tłuszczem ziemniaczana skórka pięknie się zrumieniła i nabrała połysku. Niby zwyczajne proste danie, a efektowne!
Pieczone ziemniaki
Receptura:
Wybierz ziemniaki o podłużnym kształcie. Umyj i natrzyj tłuszczem. Piecz przez godzinę w temperaturze 190 stopni C. Pamiętaj aby ziemniaki nie stykały się ze sobą. Sprawdź (przez ręcznik jeśli będą zbyt gorące), czy są miękkie i zarazem kruche. Na wierzchu każdego ziemniaka wykonaj nacięcie w kształcie litery X, aby dać ujście parze wodnej. Przyprósz solą wierzch, zanim zacznie się przyrumieniać, a potem połóż na każdym ziemniaku kawałek masła. Masło szybko się rozpuści i przeniknie do wnętrza.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Pieczone ziemniaki ze strony 104
12 przepisów zrealizowanych
Komentarze
Prześlij komentarz