By wykonać przepis na koktajl pomidorowy zamówiłam w sklepie internetowym sól selerową (chociaż, jeśli to nie jakiś błąd w druku, potrzeba jej tylko 1/4 łyżeczki). Pomyślałam, że prawie każdy wie, jak wygląda koktajl pomidorowy, a jak sól selerowa, to już pewnie nieliczni. Dziś zatem, oprócz zdjęcia urzeczywistnionego przepisu, również zdjęcie tajemniczej przyprawy. W jej składzie, oprócz soli oczywiście, znajdziemy korzeń, liść i nasiona selera. Dodatek soli selerowej nie zmienił szczególnie smaku koktajlu, bardziej w tym zakresie przysłużyła się koktajlowi cytryna.
Koktajl pomidorowy
Receptura:
5 szklanek soku pomidorowego
1/2 liścia laurowego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki soli selerowej
1 łyżka soku z cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem soku cytrynowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Przecedź przez gęste sito i dodaj łyżkę soku z cytryny. Przykryj i włóż do lodówki. Porcja dla sześciu osób.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Koktajl pomidorowy ze strony 104
14 przepisów zrealizowanych
Komentarze
Prześlij komentarz