Przepis na ciasteczka pomarańczowe tylko nieznacznie rożni się od znanego nam już przepisu na herbatniki. W przypadku ciasteczek pomarańczowych ciasto wzbogaciła pomarańczowa skórka a słodyczy dodała zamoczona w soku z pomarańczy kostka cukru. Użyłam cukru ciemnego, biały może po skarmelizowaniu nie odznaczałby się tak wyraźnie na gotowym produkcie. Podczas pieczenia cukrowe kostki rozpuszczają się i przyjmując dziwacznie kształty rozlewają na ciastkach... Ile tam pola dla wyobraźni! :)
Ciasteczka pomarańczowe
Receptura:
2 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
4 łyżki margaryny (lub masła)
1/2 łyżki startej skorki pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy
Zmieszaj i przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj widelcem z margaryną. Dodaj skórkę pomarańczową i tyle mleka, żeby powstało miękkie ciasto. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość pół cala. Wytnij foremką ciastka. Zanurz małe bryłki (kostki) cukru w soku pomarańczowym. Kładź po kostce na każdym ciasteczku i wciśnij. Piecz w gorącym piekarniku przez 10 do 15 minut.
"Kuchnia z Zielonego Wzgórza" przepis na:
Ciasteczka pomarańczowe ze strony 24
11 przepisów zrealizowanych
Blog: Maud na talerzu / przepisy L. M. Montgomery / Aunt Maud's Recipe Book
Komentarze
Prześlij komentarz